Kronika


Norimberk, historická exkurze dobříšského gymnázia

17. 12. 12

V pátek 14. prosince 2012 se uskutečnila další historická exkurze dobříšského Gymnázia Karla Čapka. Naším cílem byl tentokrát Norimberk, který je doslova živou učebnicí středověkých a novodobých dějin.

Vyrazili jsme v šest ráno, během jízdy jsme si trochu pospali a pak si celý autobus vyslechl poutavou přednášku o Norimberku na vlnách mobilního improvizovaného rádia Karel Čapek (mikrofon, prezentace fotek na monitorech, barokní hudba od norimberského skladatele Pachelbela). Před desátou jsme byli na místě.

Naším prvním cílem byl areál Zeppelinfeld, kde se konaly obří srazy nacistické strany (NSDAP). Vše se dá snadno pochopit a prožít v muzeu Dokumentationszentrum, které vzniklo přímo v hlavním objektu celého areálu: jednotlivé epochy a aspekty jsou důkladně a poutavě zpracovány, k dispozici jsou sluchátka - mobilní průvodci, kteří umí mluvit v několika jazycích.

Přečíst celý článek


Jaké je naše gymnázium?

16. 12. 12

[zdroj: Dobříšské listy, prosinec 2012]

Určitě kvalitní. Přesvědčuje nás o tom třeba úspěšnost našich absolventů v přijímacím řízení na  vysoké školy (v letošním roce se všichni naši absolventi dostali na školu, kterou si vybrali) neboúspěchy v nejrůznějších soutěžích (čerstvě např. v Přírodovědném klokanovi, kde jsme mezi 707 okresními řešiteli v kategorii kadet získali 2. a 3. místo a mezi 230 soutěžícími v kategorii junior dvě dělená 2. - 3. místa). Co nás ale těší obzvláště, jsou mimořádně úspěšné státní maturity, zejménapak v letošním roce.

Jejich výsledky po dlouhém přemlouvání Ministerstvo školství a CERMAT uvolnily pro Lidové noviny,které je otiskly ve dnech 26. a 27. října (a nadále jsou dostupné na www.lidovky.cz/kompletni-vysledky-maturit). Na 16 stranách byly zveřejněny výsledky státních maturit v roce 2011 a 2012 všechčeských škol. Pomocí stupnice 0-100 je uváděna celková průměrná úspěšnost žáků jednotlivých škol v didaktických testech, písemných pracích a ústních zkouškách z českého a anglického jazyka a didaktických testech z matematiky (ta se zkouší pouze touto formou). Barevně jsou zvýrazněny výsledky slabé (červeně: méně než 50), nadprůměrné (světle modře: 80-90) a nejlepší (tmavě modře: 90-100).

Přečíst celý článek


Exkurze Jižní Maroko, 13. - 22. listopadu 2012

26. 11. 12

Vzdělávací a humanitární cesta do partnerské školy v marocké Sahaře

  • út 13.11. Praha - Milán. Bus do centra. Prohlídka centra. Pamětihodnosti. např. katedrála Il Duomo di Milano, opera La Scala - jedna za dvou nejznámějších oper na světě...
  •  st 14.11. Milán - Marrákeš - přejezd přes Atlas, přes sedlo ve výšce 2200m. Pouštní město Ouarzazate, přezdívanému "Brána Sahary". Večerní prohlídka města, seznámení s marockou kulturou a kuchyní.
  •  čt 15.11. Ouarzazate - Ait Bennhadou (UNESCO). Prohlídka starobylého opevněného města z hlíny jako vystřiženého z filmu...Filmová studia, návrat do Ourzz, cesta hlouběji do Sahary, do osady Oulad Yahya, kde se nachází naše partnerská škola. Uvítání domodorců, Welcome dinner.
  • pá 16.11. Zagora - Zagorské datle (nejlepší v Maroku, zrovna bude období sklizně!), geologie, paleontologie, návštěva hrnčířské dílny, odjezd hlouběji do pouště poblíž Zagory, instruktáž, jízda na velbloudu..
  • so 17.11. Probuzení v berberském stanu v poušti. Zpáteční cesta na velbloudech a pěšky, přes duny a datlové palmérie do Zagory. Odpoledne a večer s marockými studenty před školou.
  • ne 18.11. Společný den, procházka datlovou palmérií v údolí Draa, zemědělství, lidová kultura, architektura - kasby, večer v rodinách.
  • po 19.11. Ráno návrat Ouarzazate, nakupování dárků, tradiční lázeň hammam
  •  út 20.11. Odjezd přes Atlas do Marrákeše (večerní magické náměstí Jemaa el-Fnaa, UNESCO)
  • st 21.11. Domů! Do Prahy. Do Podolí. Do lékárny.! (nikomu se nechce, bylo to úžasné, navíc počasí 20-25C a celou dobu slunečno! V Čechách už 14 dní inverze...) Bye bye saharské slunce!

Vzdělávací výstup: Naše cesta měla vzdělávací charakter a studenti se vzdělávacího procesu aktivně účastnili. Prvním a logickým přínosem bylo procvičení znalostí anglického a francouzského jazyka. V průběhu naší cesty si navíc všichni vyzkoušeli i roli turistického průvodce a tlumočníka. Cíl byl, aby studenti dokázali s přehledem prezentovat jako profesionální průvodci své téma (v angličtině, čistý čas 5-10min) s konkrétními příklady a případně i odpovědět na otázky.

Přečíst celý článek


Jak jsme natáčeli film v Bad Marienbergu

9. 10. 12

V neděli 23.9. v 15.40 dorazil autobus plný Čechů a Slováků do Bad Marienbergu v Německu, kde nás čekal týden plný překvapení a nezapomenutelných zážitků. Po příjezdu jsme se všichni ubytovali v Europahausu a vyčkávali příjezdu ostatních účastníků z Polska, Německa a Francie.

Následující den začal celotýdenní program s názvem Think Europe s hlavním tématem Evropská krize a masmédia. Nejprve jsme hráli různé seznamovací hry a v pondělí večer jsme představovali své země, po čemž následoval Country market - jedna z nejoblíbenějších částí programu, při které studenti navzájem ochutnávají svá národní jídla a nápoje.

Úterý pokračovalo v duchu vzájemného seznamování. Dopoledne jsme měli hrát hru s názvem geo-caching, jejímž úkolem je vyhledat pomocí GPS úkoly a následně je splnit. Ovšem počasí nám nepřálo, takže jsme byli nuceni hrát pouze uvnitř, bez GPS. Po splnění úkolů se vyhlašovala nejlepší mezinárodní skupina. Odpoledne jsme utvořili nové skupiny a natáčeli tři krátké filmy pomocí maňásků. Každý měl znázorňovat jeden pojem, který se vztahoval k hlavnímu tématu (př. EFSF European Financial Stability Facility nebo Six-pack evropský záchranný balíček, aj. ).

Přečíst celý článek


Jumellage Dobříš-Tonnerre, Burgundsko, Francie, září 2012

25. 9. 12

Přátelství mezi Dobříší a Tonnerre v Burgundsku trvá již několik let. Jarní návštěva francouzských přátel na Dobříši přinesla i nápad na větší rozšíření spolupráce mezi našimi středními školami. Městské delegace se zúčastnilo vedení města Dobříš a přátelé Tonnerre, hudební doprovod na objednání Francouzů zajistil Dobříšský pokleslý orchestr lidových nástrojů. Gymnázium reprezentovali pedagogové Lukianová, Vančátová, Chovaneček a z řad studentů nejlepší francouzštináři Klára Láníková, Alžběta Nováková a Petra Matoušková, která za námi přijela z Lyonu, kde se v současné době věnuje studiu francouzského jazyka.

Mezi největší zážitky patřila v první řadě pohostinnost místních členů družebního spolku, dále návštěva historického jádra Tonnerre, cyklistika podél burgundského kanálu, prohlídka staveniště středověkého hradu Guedelon, který skupina nadšenců buduje podle metod ze počátku 13.století, vyzkoušeli jsme si přípravu francouzského jídla a přiložili jsme ruku k dílu při sklizni vinné révy - jak známo, burgundské víno je považováno za nejlepší na světě.

Přečíst celý článek


Pohádky na zámku a v parku

18. 9. 12

V sobotu 15. září 2012 se na dobříšském zámku konaly Svatováclavské slavnosti. Celkem 56 studentů našeho gymnázia připravilo a zahrálo krátké scénky z osmi pohádek - Křemílek a Vochomůrka, Jak princezna hádala, až prohádala, Sněhurka a sedm trpaslíků, Červená Karkulka, Princezna ze mlejna, Tři oříšky pro Popelku, Pyšná princezna a Nesmrtelná teta. Pohádky byly doplněny pověstí O čertově mostě.

Scénky byly doprovázeny hudbou, zpěvem i tancem, všichni jsme vystupovali v kostýmech pohádkových bytostí. Naše vystoupení byla součástí zámeckých prohlídek, které probíhaly od 10.00 do 18.00 hodin. Před oficiálním zahájením však byla ještě jedna speciální prohlídka, a to pro norské studenty, kteří zde byli na výměnném pobytu. Známé pohádky Červená Karkulka a Popelka zhlédli Norové v češtině, Sněhurku a sedm trpaslíků jsme zahráli v angličtině, v dalších místnostech pro ně byla připravena hudební vystoupení. Doufáme, že i našim norským přátelům se na zámku líbilo.

Přečíst celý článek


Video Norsko

15. 9. 12

Výtvarný projekt ITÁLIE 2012

14. 9. 12

31. srpna až 9. září 2012 se studenti naší školy společně se svými profesory zúčastnili výtvarně -poznávacího zájezdu. Naším cílem bylo objevování krás Itálie. Postupně jsme navštívili Ravennu, kde jsme byli okouzleni nádhernými Giottovými mozaikami, Florencii, dýchající historií a uměním, San Gimignano, kde soupeřila krásná atmosféra věžatého města se snad ještě hezčím výhledem do krajiny tak známé z výtvarných děl renesančních malířů, nezapomenutelnou Padovu i Benátky, které jsme nejen prochodili křížem krážem, ale i propluli vodními kanály. Samozřejmě ani letos nechyběla návštěva zábavného parku Mirabilandia.

V letošním roce jsme byli rozděleni na tři skupiny - výtvarníky, biology a hudebníky. A výsledky naší práce? Přijďte se podívat na vernisáž v budově gymnázia, která se koná 17. 9. 2012 od 17 hodin. My tam budeme také.

Přečíst celý článek


Ukončení Biologie v praxi

6. 9. 12

Po 45 měsících od zahájení realizace a 9 měsíců po jeho oficiálním ukončení byl dnes definitivně uzavřen projekt Biologie v praxi (podporovaný z OPVK). Celkové výdaje projektu činily Kč 3 973 528,57. Bylo pořízeno vybavení za Kč 813 914,15; za služby spojené s výjezdy žáků, jejich ubytováním atp. jsme uhradili Kč 549 427,80. Během tří let se zapojilo 401 žáků, 19 učitelů / odborníků do 61 výjezdů a tvorby 8 e-learningových kurzů. Díky všem!

Projekt pokračuje již bez podpory evropských fondů na Gymnáziu Nový Porg - www.biovpraxi.cz.



EU-ROOTs zahájen

2. 9. 12

Dlouhodobá spolupráce sedmi evropských středních škol pokračuje ve školním roce 2012/2013 a 2013/14 projektem z řady Comenius (multilaterální partnerství škol) EU-ROOTS - "European Roots".

Tímto novým programem navazujeme na úspěšné projekty 3GenEURations (1998-2001), ELINE (2001-2004), EUTH (2005-2008), WAI (2008-2010) a FOCUS (2010-2012).

Koordinátoři vybraných partnerských zemí připravili projekt EU-ROOTS v minulém školním roce na konferenci v Dobříši. Žádost o grant na dvouleté období opět úspěšně prošla výběrovým řízením a projekt je zařazen mezi schválené programy národní agentury NAEP (Národní agentura pro evropské vzdělávací programy).

Přečíst celý článek


Gymnázium Karla Čapka 2 : 0 SOU Hluboš

1. 7. 12

Úterý ráno. Vůně trávy, stoupající adrenalin, houstnoucí atmosféra, sluneční paprsky laskající tváře dvaadvaceti připravených bojovníků.

Historicky třetí prestižní utkání mezi Gymnáziem Karla Čapka a odborným učilištěm Hluboš bylo naplánováno na 26. července a vzbudilo nevídaný zájem v mužské části gymnázia. Hrající trenér a kapitán výběru Václav Sklenář měl na výběr celou řadu borců od mladých talentů po staré mazáky z místních nižších i vyšších ligových soutěží. Oproti původním očekáváním přibyla do kádru i skupinka fotbalových nadšenců z vysloužilého čtvrtého ročníku.

I díky nim se podařilo mužstvu vybojovat historicky první vítězství ve vzájemném duelu. Co se týče samotného zápasu, musíme vyjádřit pochvalu i rozhodčímu, Matěji Melnarovi, který s lehkostí kočíroval rozbouřený zápas. Právě na hvizd jeho píšťalky utkání začalo. První gól padl po faulu v pokutovém území soupeře, kdy rozhodčí ukázal na penaltu. Mirek Studený proměnil pokutový kop a přinesl tak potřebný klid na kopačky. Mužstvo zelených dokázalo skórovat v prvním poločase ještě jednou, když odražený míč z hranice šestnáctky uklidil za záda gólmana sám kapitán.

Přečíst celý článek


Mládež v akci. Projekt participativní demokracie (Académie de Dijon)

27. 6. 12

Za teplých květnových dnů jsme vyletěli reprezentovat naši školu do Francie. Ačkoli cílem byl burgundský Dijon, strávili jsme první noc v jednom z pařížských hostelů nedaleko Louvru. Do Dijonu jsme byli pozváni řešit projekt s názvem „Mládež v akci. Projekt participativní demokracie“.

Cílem projektu bylo zjistit a porovnat, jakým způsobem se dnešní evropská mládež angažuje v mimoškolních aktivitách, které demokracie, nejideálnější forma vlády, nabízí. Naše dvě reprezentantky Barbora Hodková a Markéta Vojtová (3. ročník) se setkaly se studenty z Francie, Německa, Slovenska a Polska. V pondělí 14. 5. proběhl icebreak. Ten byl velice efektivní a hodně jsme se u něj nasmáli. Hra pro polygloty a tzv. Hu-ča-ka měly úspěch. Projekt a volnočasové aktivity s ním spojené řídila Miriam, hlavní organizátorka akce a zástupkyně rektorátu Academie de Dijon.

Přečíst celý článek


Ekokurz 3. ročníku (včetně videa)

16. 6. 12

V Podblanickém ekocentru Vlašim jsme absolvovali třídenní pobytový program, který pro nás připravili lektoři pod vedením Lenky Suchanové. Studenti pracovali na všech nabídnutých aktivitách netradičně, zajímavě a iniciativně vymýšleli řešení jednotlivých nových situací. Formou her jsme docházeli k závěrům, které pro nás byly často až překvapivé. Součástí programu byla také exkurze na biofarmu v Okrouhlici u Benešova. Průvodcem nám byl sám majitel farmy. Jeho výklad, zvláště ten o potravinách, zanechal v každém z nás životně důležitá doporučení. GPS hra v lesích pod Blaníkem měla také své kouzlo. Žádná skupina se neztratila, protože všichni pracovali jako tým. Některé aktivity probíhaly i v nově otevřené paraZOO, která je součástí ekocentra.

Přečíst celý článek


Srdečné pozdravy z Norska (včetně videí)

8. 6. 12

Trailer k dokumentu o výměně

Pátek 8. června - odlet do Norska

Odjíždíme z Dobříše mezi 6:00 první vozidlo, 6:50 poslední. První parta již je na letišti a vedení stále doma :-) Jakýmsi dovedům se podařilo v noci ukrást kabely u Lochkovského tunelu (co je na ně zapojeno měření výšky vozidla). Podle zpráv se zdálo, že jsou tunely uzavřené a cesta do Ruzyně bude komplikovaná. Po počátečních zmatcích všichni bez problému projeli, nakonec tunely snad ani uzavřené nebyly.

Na letišti se scházíme přesně podle plánu. Odbavení v kioscich self check-in se daří jen asi 3 lidem, 11 z nás má odbavení online ze včerejška. Pro ostatní nefunguje ani jedna z metod, a tak musíme na přepážku. Zajimavé je, že elektronické odbavení a odbavení předem přes net se od odbavení na kiosku liší cca o 20 sekund. Tedy pokud by se tak na našem ledadle odbavili elektronicky všichni, ušetří se 2000 sec, tj půl hoďky (jedna pracovnice)?

Přečíst celý článek


Matematika může být hravá

7. 6. 12

Studenti primy v rámci matematiky a výtvarné výchovy si postavili město podle svých představ. Naučili se skládat kvádry a krychle nejrůznějších tvarů a přitom mohli uplatnit svou kreativitu a výtvarné cítění. Na celkovém výsledku je vidět, že práce je bavila a že se při ní nenudili.

Monika Šrámková, Jana Universalová


Malá Fatra, Lúčanská Fatra, Martinské hole

28. 5. 12

5. - 8. května 2012

Několikadenní finančně nenáročný pobyt na soukromé horské chatě Lenoráj ve výšce 1300mnm nám umožnil lépe poznat oblast Martinských holí v jižní části Malé Fatry. Chata se nachází na hranici lesa, kousek pod hlavním hřebenem. Není zde elektřina ani splachovací záchod, ale je tu vydatný pramen vody, nikdy nehasnoucí kamna a pohodlný interiér se spaním v podkroví pro 10-15 lidí. Věnovali jsme se aktivnímu poznávání této části Slovenska prostřednictvím turistiky. Fotografie napoví samy - zažili a viděli jsme sněhová pole, medvědí trus, jarní květenu, rozhledy přes celé slovenské hory od Tater k Lysé hoře v ČR, probouzející se bukový les, duhy, vodopády....viz foto!

Přečíst celý článek


Konference projektu FOCUS

20. 5. 12

Začátkem května jsme se v Norsku zúčastnili konference projektu FOCUS a poznali jsme studenty z dalších 7 evropských škol (Belgie, Německo, Irsko, Itálie, Holandsko, Turecko, Norsko, Česká republika). Do norského města Lena, kde sídlí partnerská škola našeho gymnázia Lena Videregaende Skole se vydali 4 studenti (viz foto) a 3 profesoři (I.Coufalová, D.Fenclová, V.O´Reilly).

Celý týden jsme strávili v rodinách norských studentů a ve škole byl pro účastníky připraven bohatý program - různé workshopy (národní tance, hudba, pohádky, linoryt, práce se dřevem, ...) a kulturně poznávací akce. Každá delegace také představila svou zemi, město a školu. Jeden den byl věnován objevování přírody a památek v okolí města Lena. Již tradičně jsme připravovali národní jídla na tzv. Evropský stůl, ke kterému byli pozváni rodiče, učitelé a další oficiální hosté. Naše bramboráky vždy chutnají!

Přečíst celý článek


Exkurze do Lipska

7. 5. 12

Dne 3.5.2012 se uskutečnila atraktivní historická exkurze do Lipska, které se zúčastnilo 42 studentů z několika tříd naší školy. Jako hosty jsme pozvali též 16 studentů z příbramského gymnázia GpSH. Naším dopravcem byl již tradičně Hejnal Turismo a jeho luxusní 74 místný autobus Skyliner.

Navštívili jsme působivou panoramatickou výstavu Everest v prostorách bývalého lipského plynojemu, historické centrum s mnoha pamětihodnostmi (za zmínku stojí alespoň Kostel Sv.Tomáše, kde působil Johann Sebestian Bach, který zde má i hrobku), památník Bitvy národů, největší a rozhodující bitvy napoleonských válek a Cospudener See, které je úžasným příkladem úspěšné rekultivace krajiny zničené intenzivní těžbou hnědého uhlí.


Úspěšné volby do Školské rady

24. 4. 12

Do Školské rady byli 18. dubna 2012 na funkční období 3 roky zvoleni tito zástupci:

za pedagogogické pracovníky
- Mgr. Marcela Cypriánová
- Mgr. Miloš Čapek

za zákonné zástupce žáků a zletilé žáky
- Ing. Milena Kolářová
- Ing. Jitka Pogranová

Průběh voleb můžete prozkoumat v zápisu volební komise.


Malý Berlín - Mödlareuth (video)

15. 4. 12

Přinášíme 7 videí, která vytvořili účastníci expedice do německého Mödlareuthu


Druhé místo v Dějepisné olympiádě

12. 4. 12

Prvního února proběhlo v Příbrami okresní kolo Dějepisné olympiády. Školního kola se na Příbramsku zúčastnilo 206 žáků osmých a devátých tříd (+ odpovídajících ročníků gymnázií). V kole okresním naši školu reprezentovali dva žáci. Na výborném druhém místě se umístil Filip Galandák z tercie.

Pořadí okresního kola Dějepisné olympiády, okres Příbram

  1. Martin Toman, ZŠ J.J.Ryby, Rožmitál, 71 bodů
  2. Filip Galandák, Gymnázium Dobříš, 66 bodů
    Jaroslav Houdek, I. ZŠ Sedlčany, 66 bodů

V loňském roce obsadila ve stejné kategorii naše žačka dokonce první místo v krajském kole a postoupila na celostátní soustředění.


Okresní kolo Olympiády v českém jazyce

10. 4. 12

Koncem března (20.3. a 21. 3. 2012) se dvě studentky z našeho gymnázia zúčastnily okresního kola Olympiády v českém jazyce. Obě dvě reprezentovaly naši školu s výbornými výsledky. Lucie Pallagyová z tercie skončila v kategorii I., která je určena žákům 8. - 9. ročníků ZŠ a nižších ročníků víceletých gymnázií,  na krásném 6. -9. místě z celkového počtu 30 účastníků v okresním kole.

Jana Schenková ze 3. ročníku obsadila v kategorii II., jež je určena studentům středních škol a vyšších ročníků víceletých gymnázií, 2. místo a postoupila tak do krajského kola, které se bude konat 27. dubna 2012 v Kladně.

Oběma našim studentkám gratulujeme a Janě budeme držet palce.

Předmětová komise českého jazyka


Úspěchy v Matematickém klokanovi

4. 4. 12

Žáci naší školy dosáhli výrazných umístění v okresním kole soutěže Matematický klokan. Zúčastnili se ve čtyřech kategoriích, dvě z nich vyhráli.

V kategorii Benjamín zvítězil mezi 863 žáky Vojtěch Suchopár ze sekundy.

  1. Vojtěch Suchopár, sekunda, Gymnázium Karla Čapka: 105 bodů
  2. Michal Dvořák, prima, Gymnázium, Příbram VII: 100 bodů
  3. Jan Havel, prima, Gymnázium, Příbram VII: 99 bodů

V kategorii Kadet se na druhém místě mezi 837 žáky umístila Gabriela Suchopárová z kvarty.

  1. Martin Procházka, 9.B, 2.ZŠ Sedlčany: 92 bodů
  2. Gabriela Suchopárová, kvarta, Gymnázium Karla Čapka
    Miroslav Fil, kvarta, Gymnázium Příbram: 91 bodů 
  3. František Sentenský, kvarta, Gymnázium Příbram VII: 90 bodů

A konečně v nejprestižnější kategorii Student zvítězil mezi 206 žáky Jakub Rondoš z oktávy.

  1. Jakub Rondoš, oktáva, Gymnázium Karla Čapka: 86 bodů
  2. Lukáš Hulínský, septima Gymnázium Příbram VII: 66 bodů   
  3. Jakub Švehla, 5.A, Gymnázium pod Svatou Horou Příbram: 65 bodů   

Jarní výlet do Německa

2. 4. 12

Ve dnech 22. - 24. března se studenti septimy, několik jedinců ze sexty, dva odvážní z 2.ročníku a jedna studentka z 3.ročníku zúčastnili historicko-výtvarného projektu v Německu. Samozřejmě jsme nejeli sami. Naši skupinu provázely tři skvělé profesorky. Tímto bych jim chtěla poděkovat za to, že to s námi vydržely.

Vyjeli jsme plni nadšení a očekávání ve čtvrtek ráno od sportovní haly. Což se nám líbilo, protože jsme byli omluveni z vyučování, avšak nejeli jsme se rekreovat, ale reprezentovat naše gymnázium. Počasí nám velmi přálo, jarní sluníčko nám svítilo na cestu a bylo příjemné teplo.

Přečíst celý článek


60 000 fotografií ve školní fotogalerii

31. 3. 12

V pátek 30. března 2012 jsme překonali další metu webu školy. Naše fotogalerie obsahuje  v 638 galeriích 60 069 fotografií (tj průměrně 94 fotek v galerii). Celkem fotografie na webovém serveru zabírají 7 718 MiB.

Přečíst celý článek


Expedice KUCHPSTRUH aneb Volyňský rozcestník

28. 3. 12

Začalo nám jaro a v rámci předmětu Biologie v praxi jsme tradičně vyrazili jako hosté na cestovatelský festival do Volyně na Šumavu. Byl pro nás připravený bohatý filmový a přednáškový program našich největších současných cestovatelů . Studenti měli možnost se opět setkat s legendami cestování - Petrem Horkým, Zuzanou Ondomiši, Miroslavem Náplavou, Pavlem Veselým..atd

Ve čtvrtek, pátek a v sobotu přes den jsme měli připraveny exkurze do blízkých rezervací okolo řeky Blanice a Volyňka, kde nás provedl místní rodák Václav Zahrádka, který se nám perfektně věnoval celý pobyt a umožnil nám poznat okolí Volyně lépe, než jsme očekávali.

Pokračování a fotografie


Olympiáda v anglickém jazyce

20. 2. 12

Ve čtvrtek 16. února 2012 se naši studenti Ondřej Ferra (sekunda) a Sára Kamberská (kvarta) zúčastnili v Příbrami okresního kola olympiády v anglickém jazyce. Oba dva ve své kategorii zvítězili. Mladší kategorie bohužel na úrovni okresního kola končí, Sára postupuje do kola krajského. Budeme držet palce a děkujeme za úžasnou reprezentaci školy.

Vyučující anglického jazyka


Oskarová akademie

2. 2. 12

Na dvacet videí z 21. akademie Gymnázia Karla Čapka. Mezi videi můžete přepínat pomocí ikony v dolní části rámečku.

Shlédnout všechna videa z 21. akademie na youtube.


Okresní kolo Pythagoriády

1. 2. 12

Dne 18. ledna 2012 se v Příbrami konalo okresní kolo matematické soutěže Pythagoriáda pro žáky 6., 7. a 8. třídy a odpovídajících tříd nižšího stupně víceletého gymnázia - primy, sekundy a tercie.

Gymnázium Karla Čapka v Dobříši reprezentovalo 10 studentů primy, 6 studentů sekundy a 4 studenti tercie - ti všichni se stali úspěšnými řešiteli školního kola soutěže.

I v okresním kole byli naši studenti úspěšní. V kategorii 6. třída - prima (58 účastníků) obsadil Ondřej Kureš 3.-4. místo, Michal Šír 5.-8. místo a Lenka Hodačová, Klára Lachmanová a Tomáš Pokorný 9.-14. místo. Devět z deseti našich studentů primy se zařadilo mezi úspěšné řešitele.

V kategorii 7. třída - sekunda (14 účastníků) obsadil Vojtěch Suchopár 2.-3. místo a Vojtěch Prendký 4. místo.

Přečíst celý článek


Výuka s Vancem od února v odpoledních hodinách ZDARMA

1. 2. 12

Zapojte se do projektu Výuka průřezových témat v anglickém jazyce a pomozte vytvořit školní slovník.

Společným tématem odpoledních hodin konverzace s Vancem bude tvorba slovníku pro výuku průřezových témat (environmentální výchova, multimediální výchova atd.) v anglickém jazyce. Slovník bude následně vytištěn a také převeden do elektronické podoby.

V průběhu příštího školního roku budou probíhat testovací hodiny v rámci běžné výuky. Anglický lektor bude ve svém rodném jazyce vyučovat například biologii či zeměpis .c)) Využijte možnost se na ně připravit a také prostřednictvím tvorby slovníku přispět k jejich podobě.

Přečíst celý článek


Beseda s kapitánem jaderné ponorky

28. 1. 12

Další z cyklu přednášek a promítání proběhla v pátek 20. ledna na Gymnáziu Karla Čapka. Již z této krátké ukázky je cítit osobitý smysl pro humor bývalého kapitána sovětské jaderné ponorky, který se na tři hodiny rozpovídal o jaderných ponorkách, službě na moři i úsměvných příhodách ve svém bývalém povolání (pro Vaše pohodlí obsahuje video titulky).

Upoutávka

Konstrukce ponorky a činnost posádky


Historická exkurze Mődlareuth (Malý Berlín)

17. 1. 12

9.1. 2012 jsme s našimi letošními maturanty a několika dalšími zájemci navštívili Německo-německé muzeum v Mödlareuthu, malé vesnici nedaleko Aše, která byla během studené války rozdělena mezi SRN a NDR, západní a východní Německo.

Odjezd v 6:00 byl pro mnohé náročný, ale díky účasti Mgr. Schneidera, odborníka na moderní německou historii, byla cesta autobusem zpestřena zajímavým a zábavným programem, proloženým promítáním filmů s německou a historickou tematikou.

Program v Moedlareuth byl zajištěn v němčině a v angličtině, shlédli jsme prezentaci a dokumentární film, následovala prohlídka v terénu a návštěva muzea, na závěr jsme si prohlédli překvapivě rozsáhlou expozici vozidel.

Unikátní muzeum v Mödlareuthu názorně ilustruje, jaká byla realita studené války. Zůstaly tu hlídkové věže, zeď i ostnatý drát. Odehrál se tu podobný příběh jako v rozděleném Berlíně.

Přečíst celý článek


Přípravná konference projektu EU-ROOTS

15. 1. 12

Ve dnech 11.-15. ledna  se na GKČ konala schůzka projektových koordinátorů z našich partnerských škol v Belgii, Nizozemsku, Německu a Norsku. Společně jsme pracovali na detailech nového programu nazvaného EU-ROOTS, který by měl být nástupcem současného projektu FOCUS.

Kompletně jsme připravili obsáhlou dokumentaci k žádosti o multilaterální partnerství škol - údaje o sedmi partnerských institucích, popis předkládaného partnerství, aktivity, cíle, výstupy, projektový kalendář, mobility atd. 

Při setkání s panem ředitelem J. Kastnerem zahraniční kolegové ocenili přátelskou a produktivní atmosféru konference.V sobotu naši hosté navštívili Prahu a také rádi přijali pozvání na společenský večer GKČD, který byl příjemným zakončením této akce.

Teď už nezbývá než čekat, jestli náš nový projekt úspěšně projde výběrovým řízením národní agentury NAEP.