Kronika


Hodina moderní chemie

15. 12. 21

Těsně před Vánoci se žáci ročníků, kteří začínají s chemií (sekunda, tercie, 1.ročník) zúčastnili Hodiny moderní chemie, kterou pro nás připravila Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.
Naši studenti si sami vyzkoušeli mnohé experimenty a dozvěděli se podstatu nejrůznějších chemických reakcí a dějů. Nechyběly barevné ohně, střelný prach, nitrocelulóza či luminiscence.  Sladkou tečkou na závěr byla zmrzlina vyrobená během minuty ze smetany, sacharózy a kapalného dusíku.

Děkujeme studentkám VŠCHT Praha Kačce a Adéle za zpestření výuky chemie!

Přečíst celý článek


Vánoční krabice od bot

13. 12. 21

 

Vánoční krabice od bot 2021

Stalo se již pravidlem, že je naše škola jedním ze sběrných míst vánoční Krabice od bot. I v této hektické době se podařilo připravit 90 dárků. Děkujeme a těšíme se na další roky sbírky.


Na dobříšském gymnáziu byla předána Cena Františka Hrubína

6. 12. 21

[Dobříšské listy, prosinec 2021]

Dne 21. října v pět hodin odpoledne proběhlo v  prostorách dobříšského Gymnázia Karla Čapka slavnostní předávání Ceny Františka Hrubína, literárního ocenění Středočeského kraje a Klubu českých a slovenských spisovatelů, které se předává nejlepšímu autorovi spjatému se Středočeským krajem.

Laureátem se stal Jiří Žáček, český spisovatel, básník a mimo jiné také autor školních učebnic, čítanek a slabikářů, který byl oceněn za celoživotní dílo.

Přečíst celý článek


Bílá pastelka 2021

2. 12. 21

Bílá pastelka 2021V 22. ročníku sbírky Bílá pastelka vybrat tým Gymnázia Karla Čapka částku 14 809 Kč. Vybrané finanční prostředky budou využity na projekty podporující nevidomé a slabozraké osoby.

 


Exkurze do Ústavu org. chemie a biochemie

11. 11. 21

Ve čtvrtek 4.11. se žáci navštěvující semináře z chemie zúčastnili exkurze do Ústavu organické chemie a biochemie v Dejvickém areálu v Praze.

Součástí našeho programu byla spousta krátkých, ale velmi detailních přednášek z nejrůznějších oborů, které by nás mohly čekat, kdybychom se rozhodli studovat organickou chemii nebo biochemii. Ráno jsme se učili, jak zjistit složení molekul například pomocí elektromagnetického záření nebo jejich chování v silném magnetickém poli. Hmotnostní analýzu molekuly jsme dokonce sledovali v reálném čase.

Odpoledne jsme se podívali do oddělení, kde se věnují luminiscenčním látkám, které mají užití zejména v mikrobiologii a jako poslední jsme se vydali na interaktivní prezentaci o DNA, jejíž součástí byla i vlastnoruční extrakce opravdové DNA z jahod.

Přečíst celý článek


Na našem gymnáziu byla předána Cena Františka Hrubína

2. 11. 21

Ve čtvrtek 21. listopadu byla v budově Gymnázia Karla Čapka slavnostně předána Cena Františka Hrubína. Cena je určena nejlepšímu autoru spjatému se Středočeským krajem a společně ji vyhlašují Klub českých a slovenských spisovatelů a hejtmanka Středočeského kraje. Paní hejtmanka Petra Pecková, spolu s předsedou Klubu českých a slovenských spisovatelů panem Lubomírem Brožkem předali cenu sedmého ročníku za celoživotní dílo Jiřímu Žáčkovi. Básníku, na jehož verších vyrostlo několik generací dětí a zalíbení v jeho poezii našli i dospělí čtenáři. V slavnostním podvečeru zazněly verše Františka Hrubína v podání studentů z Dobříše i ukázky z tvorby laureáta ceny. 

Přečíst celý článek


Závod v přespolním běhu

21. 10. 21

Ve středu 20. října se uskutečnil okresní přebor v přespolním běhu. Akce probíhala v Jincích za účasti 8 středních škol. Naše gymnázium reprezentovali v kategorii dívek Bára Housková, Markéta Ficová, Verča Arnoštová a Julča Baštová, za chlapce Ondra Hošek, Martin Snížek, Jáchym Kučera a Vašek Šácha. I přes to, že se sešla  velká konkurence, naši zástupci obstáli skvěle. Děvčata obsadila 4., 7., 8. a 10. místo;  chlapci  doběhli na  5., 6., 8. a 26. místě. Tato umístění nám vynesla v soutěži družstev první místo mezi dívkami s postupem do krajského kola. Chlapci skončili o fous na stříbrném stupínku.

Přečíst celý článek


Noc vědců v laboratořích biologie

14. 10. 21

[zdroj: Dobříšsko aktuálně]
V pátek 24. září se na odborných pracovištích po celé republice uskutečnila tradiční Noc vědců. Laboratoř biologie dobříšského gymnázia se k této akci symbolicky a neformálně také připojila.

V 17:00 hod. se tak otevřely dveře učebny pro účastníky z řad našich studentů, absolventů i návštěvníků z jiných středních škol.

Díky vstřícnosti Rady rodičů GYMKČ disponujeme novou laboratorní technikou, která ovšem díky covidové době a dlouhodobé distanční výuce zatím nedostala mnoho příležitostí k využití. Podstatnou součástí večera tak bylo mikroskopické praktikum, kdy se účastníci mohli přesvědčit o tom, že ve zdánlivě obyčejných objektech kolem nás lze mnohokrát nalézt netušené půvaby.

Přečíst celý článek


Volební duely

13. 10. 21

V úterý 5. 10. v septimě a ve středu 6. 10. ve 3. ročníku se v rámci předmětu Základy společenských věd konala simulace předvolební debaty skutečných politických stran v České republice.

V diskuzi byly zastoupeny politické strany, hnutí a koalice, které měly dle průzkumů reálnou šanci získat mandáty v Poslanecké sněmovně ČR. Jednalo se o: ANO, SPOLU, Piráti + STAN, SPD, KSČM, ČSSD a Přísahu. Jejich zástupci měli za úkol hájit postoje svých stran a odpovídat na otázky moderátorky, novináře a publika. Témata byla různá. Diskutovalo se o ekonomice, bydlení, dvojí kvalitě potravin, potravinové soběstačnosti, bezpečnosti, členství v NATO a EU, a o mnohém dalším.

Přečíst celý článek


Bílá pastelka

12. 10. 21

V úterý 12. října 2021 proběhla na Gymnáziu Karla Čapka sbírka Bílá pastelka, kterou pořádá společnost SONS a Tyfloservis. Výtěžek ze sbírky je určen pro nevidomé a slabozraké, na výcvik vodících psů, nácvik chůze s bílou holí, výuka obsluhy počítačů apod. Naše škola podporuje tuto sbírku již několik let.

Děkujeme všem dárcům a rovněž zúčastněným studentům 1. ročníku a sexty.


Studentské volby aneb volby „nanečisto”

21. 9. 21

V pondělí 20. září a úterý 21. září 2021 proběhly na některých českých středních školách studentské volby simulující skutečné volby do poslanecké sněmovny. Projekt organizovaný JSNS (Jeden svět na školách) uskutečnila každá škola podle svého uvážení. Na našem gymnáziu se hlavních příprav zhostila studentská rada. V rámci schůzek tvořila volební plakáty a také připravovala volební místnost. K tomuto účelu posloužila učebna výtvarky vylepšená o státní vlajku a státní znak, o volební zástěnu, urnu a stůl pro volební komisi. Ta byla složena ze zástupců studentské rady z 2. a 3. ročníku a oktávy. Samotné volby probíhaly o přestávkách. Volit mohli pouze studentky a studenti starší patnácti let.

Přečíst celý článek


Matematická soutěž Pangea = medailové umístění v celostátním kole

24. 6. 21

Po sérii úspěchů v Matematické olympiádě a Matematickém klokanovi si žáci Gymnázia Karla Čapka výborně vedli i v matematické soutěži Pangea.

Pangea je soutěž pro žáky 4. – 9. tříd škol, naši účastníci tedy byli z nižšího stupně gymnázia. Žáci řeší ve stanoveném časovém limitu uzavřené matematické úlohy – podobně jako třeba v Matematickém klokanovi vybírají vždy jednu správnou odpověď z pěti navržených. Školní kolo letos probíhalo distanční formou. I v těchto nelehkých podmínkách se devíti účastníkům z naší školy podařilo dostat se do desítky nejlepších ve své kategorii v kraji (v každá kategorii v kraji řešilo úlohy cca 500 soutěžících). Tři z našich žáků se dokonce probojovali do celostátního finále.

Přečíst celý článek


Z TISKU | Jarní výzva 2021

9. 6. 21

Vzhledem k dlouhé absenci pohybových aktivit dětí nejen ve výuce, ale i v mimoškolní činnosti připravili učitelé tělesné výchovy pro své žáky Jarní výzvu. Důvodem byla motivace k pohybu. Žáci si mohli vybrat tyto sportovní aktivity: běh, chůzi nebo cyklistiku. Každý získaný kilometr byl bodově ohodnocen – chůze 2 body, běh 3 body a kolo 1 bod. Výzva probíhala v dubnu a květnu. Soutěžily mezi sebou třídy nižšího a vyššího gymnázia. V doprovodné kategorii soupeřili i učitelé. Byla vytvořena tabulka pro top 10 nejlepších výkonů v každé kategorii a pro top 10  nejlepších s celkovým počtem bodů. Ihned po vyhlášení výzvy se tabulky začaly plnit kilometry a body, denně přibývalo téměř 1 000 km.

Přečíst celý článek


Hodnocení Jarní výzvy za měsíc duben

1. 5. 21

S potěšením jsme konstatovali, že se do Jarní výzvy zapojili téměř všichni žáci i učitelé. Kilometrů přibývalo každý den skoro 1000, ať už naběhaných, ušlých nebo najetých na kole. Mezi třídami se rozhořel nelítostný boj, který je nyní právě v polovině. Proto přicházíme s hodnocením výkonů za duben.

Počet účastníků vzrostl na 213, celková nasportovaná vzdálenost byla ukončena na hodnotě 29 942 km a 3 154 odeslaných aktivitách. 

Na nižším gymnáziu získala nejvíce bodů sekunda, 4794 body.

Na vyšším gymnáziu vede kvinta s 10304 body.

Nejlepší výkon v chůzi je z kvinty 45 km (ash), v běhu také z kvinty 24 km (#Babushka) a na kole ze septimy 110 km (#54996).

Největší počet získaných bodů v kategorii jednotlivců dosáhl hodnoty 1 217 bodů (Katalaanec, opět kvinta).

Martina a Petr


Videorecepty v angličtině aneb Uvař si sám

25. 4. 21

Nenapadá vás, co si zrovna uvařit nebo upéct a chcete si vyzkoušet nový recept? Podívejte se na videa našich studentů 1.ročníku v rámci distanční výuky anglického jazyka. Úkol zněl: Natočte krátké video o vaření vašeho oblíbeného jídla nebo typicky českého jídla atp. v podobném stylu jako jsou např. videa na YouTube nebo pořady v TV.

Videa jsou dostupná na GYMKC po přihlášení:

  1. Chocolate cream cake
  2. Carrot cupcakes
  3. Leek soup

Úspěch našich žáků v chemické olympiádě

15. 4. 21

Chemická olympiádaJen málokterý předmět je tolik spjat s praktickou činností jako chemie a uspořádat chemickou olympiádu v distanční formě byla letos pro pořadatele velká výzva. Na konci roku 2020 se rozhodlo, že olympiáda proběhne a že veškeré laboratorní práce přeneseme do domácího prostředí.

Přestože žáci již více než půl roku studují v distančním režimu a pro mnohé z nich je to náročná a únavná forma, 18 žáků tercie, kvarty, sexty a 2.ročníku našeho gymnázia se přihlásilo k plnění chemické olympiády. V rámci praktické části experimentovali s jedlou sodou, vytvářeli pH indikátor z červeného zelí nebo pitvali alkalický článek. Teoretická část pak byla realizována v prostředí Moodle.

Přečíst celý článek


Projektové řízení online

10. 3. 21

I přes veškeré komplikace této nelehké doby se studentům společenskovědního semináře ze septimy a třetího ročníku, díky paní profesorce Musilové, poštěstilo během uplynulého půl roku účastnit vzdělávacího programu – Projektové řízení pro život.

V říjnu jsme od paní profesorky dostali nabídku spolupracovat s profesionálními projektovými manažery (Česká komora PMI) a jako jedni z prvních otestovat nový vzdělávací program. Po zvážení zájmu se do výuky přihlásilo 12 studentů semináře, kteří vytvořili dva projektové týmy. Manažeři paní profesorce poskytli podklady pro výuku a mohli jsme začít. Teoreticky jsme se učili o tom, jak vůbec založit projekt a zařídit, aby vše bezproblémově fungovalo a dosáhli jsme kýženého cíle. Velmi zajímavé bylo například sestavení týmu a přiřazení jednotlivých rolí členům. Teorii jsme postupně propojovali s praxí a oba týmy se začaly zabývat konkrétním projektem. Náš tým přišel s návrhem Tržnice světa.

Přečíst celý článek


Jak funguje očkování?

8. 3. 21

Počátkem února měli žáci vyššího gymnázia a kvarty možnost zúčastnit se online přednášky s názvem: Koronavirus – imunita, detekce, očkování, kterou si pro ně připravila naše absolventka PharmDr. Klára Sochorová Ph.D. Přednášky se zúčastnilo téměř 100 žáků a pedagogů gymnázia, které autorka přehledně provedla interakcí viru s lidským tělem, současnými metodami testování a základními principy dostupných vakcín. Těší nás, že přestože se jednalo o nepovinnou přednášku v ranních hodinách, byl zájem o současné dění velký.

Tento týden také zveřejnila VŠCHT Praha přehledné infografiky, které srozumitelným způsobem shrnují nejdůležitější poznatky o vakcínách, které jsou v současné době uvedeny na trh, nebo je jejich uvedení v blízké době předpokládáno: Jak fungují vakcíny.

Závěrem bychom rádi přednášející za školu poděkovali za její čas a ochotu pomoci zorientovat se ve složité problematice.


Space se dočkal svého vydání!

16. 2. 21

SPACEJak bývá na naší škole zvykem, i naše třída si v tercii v rámci mediální výchovy připravila svůj vlastní časopis. Ten náš se jmenuje Space. Měli jsme v úmyslu ho vydat již minulý rok, ale pandemie nám tak trochu překazila plány. I přesto jsme se rozhodli jej se zpožděním vydat a pochlubit se naším výtvorem.

Můžete se těšit jak na zábavné články, tak na nově nabyté vědomosti. Celý časopis je po přihlášení k dispozici >> ZDE <<.

Příjemnou zábavu při čtení našeho časopisu.

Justýna Jirsová, šéfredaktor časopisu Space


Gastronomie po francouzsku aneb jak se francouzštináři baví při distanční výuce

4. 2. 21

Studenti se při distančním vzdělávání potýkají s různými typy úkolů, s klasickými i neotřelými.

Zadání úkolu pro francouzštináře z kvarty bylo jasné: Nahraj video nebo zvukový záznam na téma jídlo, restaurace, gastronomie…fantazii se meze nekladou.

Vzhledem k faktu, že se žáci, začátečníci ve francouzštině, vzdělávají bezmála již rok distančně, nebylo zadání snadné. Z několika následujících videí je ale patrné, že se kvartáni pustili do úkolu s nadšením a dobře se u něj bavili.

Prostřeno à la française – Le déjeuner – Une omelette – Comment faire les crêpes françaises – Dans un magasin – Dans un bistrot – Mon petit déjeuner – Au restaurant