Kronika


Krátce DNES: Multižánrová akademie studentů

28. 12. 4

[Zdroj: Mladá fronta DNES - 28.12.2004]

Tradiční předvánoční akademie studentů Gymnázia Karla Čapka v Dobříši opět rozhýbala místní sokolovnu. Den před Štědrým dnem si třídy připravily pestrý program, který se skládal z hudebních představení nejrůznějších žánrů a scének. (ben)

Přečíst celý článek


Missákem dobříšského gymnázia se stal čtvrťák…

27. 12. 4

[Příbramský deník - 27.12.2004]

Výsledky tajného hlasování dobříšských studentek o nejsympatičtějším gymnazistovi přiřkly prvenství Domiku Dufkovi (na snímku), který při vyhlášení svým spolužačkám a spolužákům zazpíval několik vánočních popěvků. Na stříbrné příčce se umístil Michal Fencl z druhého ročníku a bronzovou pozici získal Jakub Říha z primy.


Třídy předvedou různé hudební styly

22. 12. 4

[Příbramský deník - 22.12.2004]

Každoročně v předvánočním čase se v našem dobříšském gymnáziu koná akce nazvaná Vánoční akademie. Každá třída si připravila krátkou scénku, kterou dnes předvede svým spolužákům. Podle tradice připadla organizace letošní akademie na nás, studenty septimy a třetího ročníku. S přípravami jsme s nadšením začali už v září.

Nápady se jenom hrnuly, všechny byly originální a krásné. Věřte nám, že dát dohromady jednotnou náplň nebylo vůbec jednoduché. Po mnoha změnách a diskuzích se přeci jenom podařilo dát dohromady následující program. Sjednocujícím prvkem akademie je hudba. Každá třída si vybrala jiný hudební styl a připravila si v jeho duchu vystoupení. Zároveň budeme promítat prezentaci třídy, tedy jejich fotky, videoukázky a hudbu. Od úterý 7. prosince zní naší školou každou velkou přestávku ze školního rozhlasu jeden ze zvolených hudebních žánrů, a tak si všichni připomenou dnešní akademii. Probíhají však i další akce. Každá třída ze svých řad zvolila missáka a z těch se pak tajnou volbou vybral nejsympatičtější kluk navštěvující gymnázium. Studenti také vyplnili anketu o spokojenosti s výběrem školy i oblíbenosti televizního seriálu Přátelé.

Přečíst celý článek


Studenti potěšili pacienty v nemocnicích

21. 12. 4

V prosinci 2004 se skupinka studentů z Gymnázia Karla Čapka v čele s pí. prof. Bendovou a Raškovou vydala s kytarami a jinými nástroji do nemocnic v Příbrami a Praze-Motole, aby před Vánocemi potěšili zdejší pacienty. Zahráli a zazpívali známé vánoční koledy a jiné oblíbené písně, ke kterým se mnohdy přidali i nemocní. Na dětských odděleních pak rozdávali i menší dárečky, koupené z vybraných peněz nebo přinesené jinými studenty z domova.

Toto „předvánoční putování" uskutečnili studenti již třetím rokem a faktem je, že počet těch, kteří se na něm podílejí, stále roste. Jen letos čítala skupinka 17 studentů z různých tříd. Je dobře, že se najdou lidé, kteří umí v předvánočním čase potěšit druhé. Mnozí pacienti totiž stráví Vánoce v nemocnici, a tak se nemůžeme divit, že se někdy setkáváme i se slzami. Vědomí, že snad někoho alespoň na chvíli zbavili smutných myšlenek nebo někomu zpříjemnili část dne, bylo tou nejhezčí odměnou pro všechny studenty.

Přečíst celý článek


Lovci mamutů z primy

17. 12. 4

Prima v pátek 17. prosince uspořádala pravěký den. Studenti se náležitě ustrojili a postavili si ve třídě pravěká obydlí. Součástí dnu byl i lov a pečení mamuta (kresleného) a výroba kultovní Věstonické Venuše.


Videokonference

14. 12. 4

V úterý 7. a 14. prosince 2004 se studenti kvinty našeho gymnázia zúčastnili videokonference, která probíhala mezi naší školou a Katedrou informačních technologií a technické výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Naši studenti za pomoci budoucích učitelů z fakulty ovládali prostřednictvím Internetu stavebnici umístěnou na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Veškerá komunikace probíhala prostřednictvím videomostu mezi Prahou a Dobříší. Robota postaveného z lega (systém Robolab) se nám povedlo opravdu rozpohybovat a ovládat (jezdil ve vymezené ohrádce, reagoval na nárazy, otáčel se, couval...). [video1, video2].

Přečíst celý článek


Den otevřených dveří

6. 12. 4 V pondělí 6. prosince 2004 proběhl na naší škole Den otevřených dveří [leták]. Ve škole probíhaly vcelku zběsilé pokusy z chemie a fyziky, návštěvnící mohli navštívit PEKLO. K dispozici byly vzorové přijímací zkoušky z matematiky a jazyka českého, současní studenti školy zazpívali a zahráli, představili jsme mezinárodní projekty probíhající na škole, počítačovou učebnu a mnohem více. Nechyběl gurmánský zážitek - legendární langoše pana profesora Krátkého.

Mikulášský turnaj ve volejbale 2004

22. 11. 4

Tradiční turnaj ve volejbale (letos proběhl už druhý ročník), pořádaný naší školou, vyhrálo družstvo ve složení: Martin Soukup (3.ročník), Jiří Vrba (septima), Eliška Brabencová (kvinta), Kamila Mášová (sexta), Eva Neudörflová (kvinta) a Veronika Vacková (septima).
Ve finále porazili v zápase hraném na dva vítězné sety družstvo vedené Martinem Bartáškem 2:1.


Středoškolské hry Příbram

16. 11. 4

Družstvo volejbalistek z našeho gymnázia ve složení:

Brabencová H., Vacková V., Zápalová T., Zahradníčková I., Lundáková M. (všichni septima), Hejhalová K., Mášová K. (obě sexta), Fiřtová B., Drechlerová A. (obě kvinta) a Jandová A. (3. ročník)

se umístilo na pěkném 4. místě ve středoškolských hrách v Příbrami.


MEP - model evropského parlamentu

15. 11. 4

Ve dnech 6.-12.11.2004 proběhla simulační hra evropského parlamentu, ve které studenti naší školy prezentovali vylosovanou zemi - Polsko. Projekt proběhl v holandském Hertogenboshi a podobně jako v EP probíhala veškerá komunikace v angličtině. Studenti byli ubytováni v hostitelských rodinách. Nejlépe hodnotili tradiční pohostinnost holanďanů a každodenní cestu do parlamentu na kole..


3. místo v okresním kole Dějepisné olympiády

13. 11. 4

Na třetím místě se umístila se ziskem 120 bodů Tereza Berková z tercie. [Výsledková listina]


Imatrikulace 1. ročníku a primy

18. 10. 4

V konírně dobříšského zámku se uskutečnil slavnostní zápis studentů Gymnázia Karla Čapka - takzvaná imatrikulace. Studenti složili slib na symbolický klíč od gymnázia, zapsali se do kroniky školy a byli ostužkováni. [Fotogalerie prima, fotogalerie 1. ročník].


Výměnný pobyt - Geldrop 2004

10. 10. 4

Studenti sexty vyjeli na tradiční výměnný pobyt do holandského Geldropu. Fotografie naleznete ve fotogalerii.


Výtvarný projekt ITÁLIE 2004

30. 9. 4

5. až 12. září se několik studentů naší školy společně se svými profesory zúčastnilo výtvarně-poznávacího zájezdu. Jejich cílem bylo objevování krás Itálie. Postupně navštívili zábavný park Mirabilandia, Ravennu, Florencii, Padovu i Benátky. Snímky naleznete ve fotogalerii.

V souvislosti se zájezdem do Itálie vytvořili studenti výtvarné práce. Ty byly vystaveny v respiriu školy při výstavě SCOULA PITTURA 2004. [Fotografie z vernisáže výstavy (29. září 2004)].


Agenda 21

20. 9. 4

Studenti 2. ročníku přivítali kolegy z německého Weilburgu a společně pracovali na ekologickém projektu Agenda 21 (Agenda 21 je nástroj pro uplatnění principů udržitelného rozvoje na místní a regionální úrovni). Velká část projektu a měření proběhla ve Strži. Studenti navštívili i dvě ČOV - na Dobříši a Bubenči.


Konference projektu Comenius

4. 6. 4

V pátek 4.6. proběhla v Památníku Karla Čapka ve Strži studentská konference s prezentací prací mezinárodního projektu Comenius. [Článek v Periskopu, Článek v Příbramském deníku, Stránky projektu Comenius].


Pochvalné uznání poroty

26. 4. 4

za úspěšnou účast ve třetím ročníku výtvarné soutěže Svět očima básníka získaly: Petra Skálová a Aneta Jandová z 2. ročníku a Kristyna Láníková z kvinty. [Petra Skálová, Aneta Jandová, Kristyna Láníková].


2. místo v okresním kole pythagoriády

21. 4. 4

Na druhém místě v kategorii Z6 se umístila Kristýna Kyšperská z primy. [Diplom].


1. místo v okresním kole pythagoriády

21. 4. 4

Na prvním místě v kategorii Z7 se umístila Markéta Chytrá ze sekundy. [Diplom].


2. a 3. místo v okresním kole soutěže v programování

7. 4. 4

Na druhé místo v kategorii I. obsadil Michal Řehout, třetí Štěpán Mácha, oba z kvarty. [Výsledková listina].


1. a 2. místo v okresním kole matematické olympiád

4. 4. 4

Na prvním místě se v kategorii Z8 umístila Barbora Musilová, na druhém Magda Dudíková (obě z tercie). Na dalších místech se také umístili žáci naší školy. [Výsledková listina].


Studenti jeli do Polska s Karlem Čapkem

28. 3. 4

Dvě studentky z kvinty Gymnázia Karla Čapka reprezentovaly školu i celý okres na konferenci projektu Comenius v polském Tczewu. [Článek Jakuba Blažka v Příbramském deníku, Stránky projektu Comenius].


2. místo v okresním kole olympiády v českém jazyce

17. 3. 4

Na druhém místě v kategorii II. se umístil Pavel Pečený z oktávy. [Výsledková listina].


1. místo v okresním kole olympiády v českém jazyce

11. 3. 4

Na prvním místě v kategorii I. se umístila Julie Vavryčuková z tercie. [Diplom].


Spurensuche verbindet die Kulturen

24. 1. 4

Článek o projektu Comenius, kterého se účastní i naše škola, v německých novinách. [Spurensuche verbindet die Kulturen]