Kronika


Expedice OKSRON II

31. 12. 6

V tomto roce proběhla již potřetí výměna studentů našeho gymnázia Karla Čapka v Dobříši a norských studentů z města Lena.. Akce s názvem EXPEDICE OXRON (pozpátku Norsko) se zúčastnili studenti septimy.V červnu jsme navštívili Norsko. Viděli jsme hlavní město Oslo, nejvyšší norské hory Jotunheimen, továrnu na výrobu hliníku, spoustu vodopádů a nádherný Sognefjord.

V září nám norští kamarádi naši návštěvu oplatili.Projekt s tématem „Význam řeky Vltavy pro život v Čechách" proběhl za podpory Youth. Společně jsme navštívili Prahu, našim hostům ukázali Dobříš se zámkem, věnovali se různým aktivitám ve škole, zahráli jsme si fotbal a volejbal. Nejvíc se nám ale líbilo v jižních Čechách. Na lodích jsme sjeli Vltavu z Vyššího Brodu do Českého Krumlova, s bílou paní a Petrem Vokem jsme si prohlédli hrad Rožmberk. Líbilo se nám i v Českém Krumlově a v Českých Budějovicích jsme viděli, jak se vyrábí pivo Budvar.

Přečíst celý článek


Pekelná akademie - 22. prosince

22. 12. 6

V pátek 22. prosince 2006 proběhla v dobříšské sokolovně již 16. vánoční akademie zdejšího gymnázia. Pořadatelé - studenti septimy a 3. ročníku - vybrali pro letošní rok téma Nebe, peklo, ráj. I proto dostala akademie přízvisko pekelná.

Třídy si připravily svá krátká představení ve formě eseje a slideshow. Posledním ale nejdůležitějším bodem vystoupení každé třídy byly scénky - prima učila celou sokolovnu thaj-či, sekunda vyletěla na Hawai, tercie předvedla counter-strikového Indiana Jonese, kvarta nás seznámila s Vietnamem. Poprvé byl v Čechách uveden Mrazík již před Vánoci - a to díky 1. ročníku, variaci na reklamu Když dárky, tak pro všechny zařadil 2. ročník (v jejich podání Zmrzlina pro všechny). Kvinta zapěla (opět) karaoke - tentokrát si pochvalu zaslouží Eliška a Karolína, které spořádaly během pěveckého vystoupení na motivy Karla Maye asi 8 indiánků. Opět do Asie (na horký Arabský poloostrov) nás pozvali sextáni. 4. ročník natočil přímo na pódiu videokazetu o sebeobraně, oktáva uvedla parodii na populární Ivánku, kamaráde můžeš řídit a jako přídavek předvedla módní show.

Přečíst celý článek


Turnaj ve florbale

18. 12. 6

V sobotu 16.12.2006 se uskutečnil v tělocvičně 1.ZŠ Dobříš turnaj v miniflorbalu mezi základními školami.

Gymnázium Karla Čapka reprezentovala hned 2 družstva - družstvo tercie a kvarty. Dalšími účastníky byla družstva 1.ZŠ Dobříš, ZŠ Mníšek pod Brdy, ZŠ Nový Knín a ZŠ Nečín.

Po velmi vyrovnaných a dramatických bojích zvítězilo družstvo z Mníšku pod Brdy před velkými favority z Nového Knína, kteří hrají krajský přebor ve florbale.

Reprezentační družstvo kvarty, ve složení Vojtěch Schovánek, Ondřej Fiala, František Sklenář, Jan Vitásek a Vojta Kopáček, po dramatickém a vyrovnaném boji o třetí místo porazilo družstvo Nečíně a vybojovalo bronzové medaile. Gratulujeme.

Naše nejmladší družstvo tercie, ve složení Tomáš Jelínek, Ondřej Igerský, Tomáš Vágner, Jarda Skála, David Ryzec - brankář, Jakub Rondoš, Petr Kocián, nestačilo na zdatné soupeře a obsadilo konečné 6. místo, ale jejich hra slibuje do budoucna velké zlepšení. I jím děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

Přečíst celý článek


Den otevřených dveří na dobříšském gymnáziu

15. 12. 6

[Periskop, 11.12.2006]
V úterý 5. prosince uspořádalo Gymnázium Karla Čapka v Dobříši den otevřených dveří.

 Návštěvníci se mohli po celý den seznámit nejen s prostředím školy, vyučovacími předměty, podrobnostmi o přijímacích zkouškách, školními a mimoškolními aktivitami gymnázia, ale také se studenty a profesory. Ti odvážnější návštěvníci si mohli i leccos vyzkoušet. "Pro budoucí studenty jsme připravili řadu pokusů - k nejlepším patřilo lití olova, prováděli jsme také důkazy kyslíku, aby zájemci viděli, jakým způsobem hoří a zabarvuje plamen. Poutavá byla určitě také chemikova zahrádka, karamelizování cukru nebo ukázka různých skupenství síry. Od rána tady bylo asi šedesát dětí," přiblížil práci v laboratoři profesor chemie a fyziky Ondřej Bílý.

Přečíst celý článek


Den otevřených dveří 5.12.2006

8. 12. 6

Jako již tradičně se dne 5.prosince 2006 konal Den otevřených dveří na zdejším gymnáziu. Zájemci o studium na naší škole i široká veřejnost se mohli přijít podívat nejen na to, jakým způsobem a co se u nás vyučuje, ale také se seznámit s četnými mimoškolními aktivitami našich studentů.

Pro návštěvníky byly připraveny informace o přijímacích zkouškách do primy osmiletého gymnázia i do prvního ročníku čtyřletého gymnázia. Všichni si mohli prohlédnout jednotlivé učebny, pokusit se vyluštit různé rébusy, ověřit si dosavadní vědomosti a přihlížet zajímavým fyzikálním a chemickým pokusům. Velký zájem byl o počítačovou učebnu, výuku jazyků a mezinárodní projekty. Naši studenti mají možnost zdokonalit své jazykové znalosti při výměnných pobytech v Holandsku, Norsku, Německu a Francii, jsou zapojeni do mezinárodních projektů spolu se studenty z celé Evropy. Každoročně se pak účastní různých zahraničních studentských konferencí.

Přečíst celý článek


Tománek je dvanáctý v Evropě

4. 12. 6

[Příbramský deník, 29.11.2006]

Po sečtení bodů za jednotlivé závody poháru EHC (EuropeanHandbikeCircuit), z nichž se započítává sedm nejlepších výsledků z devítidílného seriálu, skončil teprve devatenáctiletý handbiker Honza Tománek z Dobříšena12. místě kategorie C1 v Evropě. Rozdělení kategorií je podle stupně postižení, nikoli podle věku. Kategorie C1 je pro jezdce s nejmenším postižením a mohou se do ní zařadit i zdraví jezdci. Této možnosti využívají především profesionální veslaři, kteří používají handbike jako přípravu pro svůj sport. V průběhu letošní sezony byl vidět v Honzových výkonech výrazný skok kupředu a v posledních dvou závodech obsadil místa v evropské Top10. V současné době je naším nejmladším reprezentantem v poháru EHC a potvrzuje svůj talent stále se lepšícími výkony.

Přečíst celý článek


Středoškolské hry Příbram

20. 11. 6

Ve středu 15. listopadu 2006 se chlapecký volejbalový tým Gymnázia Karla Čapka zúčastnil Středoškolských volejbalových her v Příbrami. V základní skupině se naše družstvo (ve složení Slavík Marek, Fencl Michal, Hajzler Ota, Jelínek Jakub, Schovánek Vojta, Fiala Ondra, Dušek Martin, Hrubý Pavel, Kopáček Vojtěch) umístilo na druhém místě (poměr setů 2:3) a chlapci postoupili do skupiny o 4.-6. místo. Ve skupině o umístění se usadili na 3. místě a skončili tedy v celém turnaji 6. Výsledkovou listinu najdete na stránkách Školního sportovního klubu.

Ve čtvrtek 16. listopadu proběhly středoškolské hry ve volejbale dívek. Družstvo dílek skočilo celkově na 5. až 6. místě. Školu úspěšně reprezentovaly: Fiřtová Bára, Hejhalová Katka, Kozohorská Vendula, Pytelová Helena, Kopalová Petra, Myslivečková Lenka, Coufalová Iva, Petrželová Katka, Márová Sabina. Je třeba poznamenat, že (stejně jako v předchozím případě) většina ostatních účastníků byla o několik let starší než naši.

Přečíst celý článek


František Zahrádka - politický vězeň

17. 11. 6

V rámci projektu Industrielle und kulturelle Spurensuche in ausgewählten europäischen Regionen se zabývali životními osudy pana Zahrádky Marek Chytrý a Markéta Lundáková, kompletní článek najdete v brožuře projektu. Text uveřejňujeme u příležitosti 17. výročí 17. listopadu. Pan Zahrádka byl 17. listopadu 2006 hostem pořadu České televize Krásný ztráty - video na stránkách ČT.

František Zahrádka - politický vězeň

Projekt Commenius je letos zaměřen na známé osobnosti kraje. My jsme se seznámili s panem Františkem Zahrádkou, jehož život nás zaujal. Tento člověk strávil 13 let v komunistických věznicích a táborech, z toho převážnou dobu v táboře Vojna, který se nachází v našem kraji. Dnes se pan Zahrádka snaží tento tábor nucených prací obnovit a udělat zde muzeum pro pamětníky. Tomuto člověku jsme se rozhodli věnovat náš projekt.

Přečíst celý článek


Pálava březen 2006

15. 11. 6

Naučná exkurze na jižní Moravu.


Laboratorní zkouška z CHE (2.ročník 05/06, VIDEO!)

8. 11. 6

Video bylo zkráceno z důvodu stížnosti jedné studentky na své účinkování ve snímku. Pro pohodlné shlédnutí videa je nutné mít připojení min 512 kbps.


MC Dobříšek nabízí pomoc mladým maminkám

3. 11. 6

Období mateřské dovolené přináší řadu radostí a krásných chvil, patří k ní ale také nepřetržitá péče o dítě a domácnost na plný úvazek. Navíc mladá maminka, která přestane chodit do práce, ztrácí kontakty, zaostává v odbornosti, a někdy práci dokonce i ztratí. Příležitostí kde hledat pomoc, na koho se obrátit, a přitom ustát i svoji finanční situaci, není mnoho. Mateřské centrum Dobříšek jich několik našlo.

"Podle výsledků dotazníkového šetření je pro současné maminky nejdůležitější potřeba vzdělávání, tak jsou také nastaveny evropské fondy. Proto jsme přišli s projektem Zpět do práce, který nabídl dva kurzy nácviku práce na počítači pro začátečníky i pokročilé. V návaznosti na výuku pak za účelem získání informací při hledání zaměstnání nebo k prohlubování vědomostí nabízíme možnost využít v prostorách MC internet zdarma," přiblížila nabídku pro mladé maminky Petra Štěpová z MC Dobříšek.

Přečíst celý článek


Rumuské hory - Apuseni

31. 10. 6

V úterý 24.10.2006 od 14.00 se v posluchárně biologie konala 4. přednáška v rámci studijního programu Gymnázia Karla Čapka Dobříš biologie a historie v praxi.

Tentokráte jsme měli možnost blíže poznat jedno z nejhezčích pohoří v Transylvánské oblasti -  rumunské Apuseni. Toto zelené a velmi členité pohoří, připomínající skotské Highland, jsme navštívili společně se studenty gymnázia v termínu 30.6. - 9.7. 2006.


Projekt Sport & Sport Europe

29. 10. 6

Koncem září byla skupina našich studentů pozvána na závěrečnou akci projektu Sport&Sport Europe organizovaného regionálním olympijským výborem Emilia Romagna - CONI.

Projektu se zúčastnili zástupci osmi evropských zemí, a to v počtu 10 studentů a pedagogického doprovodu z řad učitelů tělesné výchovy. Na prvotní práci -vyplnění dotazníků zaměřených na sportovní činnost mládeže - se podílelo celkem 1567 studentů z osmi zemí Evropy.

Vrcholná akce tohoto projektu byla financována společností CONI. Tato společnost hradila pobyt zúčastněných delegací v letovisku Riccione nedaleko Rimini v tříhvězdičkovém hotelu New Zanarini.

Program setkání byl rozložen do tří dnů.

Den první

basketballPátek byl věnován sportovnímu zápolení účastníků na pláži v Riccione. Studentská družstva se účastnila tří soutěží ve čtyřech možných disciplinách: plážovém volejbalu, plážové košíkové, kopané smíšených družstev a badmintonu. Naši studenti se účastnili prvních tří soutěží. Nejúspěšnějším se stal tým plážového volejbalu ve složení: Barbora Fiřtová, Marek Slavík a Jiří Havlovic. Nenašli přemožitele až do finále, kde těsně podlehli silnému týmu domácích. Družstvo košíkářů ve složení Tereza Mlýnková a Pavel Pilecký  bylo doplněno jedním italským studentem a patrně díky nesehranosti se do finálové soutěže nedostalo. Bojovali ale statečně, zejména Tereza z prvního ročníku. Smolným družstvem se stalo družstvo fotbalistů: Kristýna Greplová, Vanda Venclíková, Helena Hošková, Jaroslav Musil a Jakub Kovařík. Právě díky pravidlům, kdy branky mohla střílet pouze děvčata, se nám nepodařilo probojovat do finálové skupiny, a tak fotbalisté skončili osmí.

Přečíst celý článek


Básnická tvorba

16. 10. 6

Dvě básně jedné naší studentky z pořadu Českého rozhlasu Zelené peří můžete poslechnout na našich stránkách.


Cyklovýlet 2006 střední tok Vltavy

10. 10. 6

Výlet v termínu 28.4. - 1.5.2006 byl závěrečnou expedicí v rámci projektu Aqua, který vyvrcholil o týden později prezentací výsledků ve Španělsku. Účast byla vzhledem ke špatnému počasí poměrně nízká, ale Ti co se s odvahou pustili do nesnadného úkolu si zaslouží maximální uznání. Úkolem bylo zmapovat celý střední tok Vltavy až po Český Krumlov. Studenti měli za úkol navštívit všechny přehradní nádrže na toku a také monitorovat faunu a floru okolí řeky. Za velmi náročného počasí, kdy poslední noc nás v Krumlově čekalo ochlazení až na ?"2 stupně… si všichni studenti včetně pedagogického doprovodu sáhli až na dno svých fyzických a zejména psychických sil.

Uznání si zaslouží hlavně studentka Lucie Hrbáčková, která jako jediná absolvovala celé 4 dny na kole a přežila bez zranění celou porci kilometrů. Všechny ostatní potkaly na cestě buď zdravotní,časové či technické lapálie a dobře se ukázalo, že takovéto expedice se neobejdou bez dokonalého technického zabezpečení.

Přečíst celý článek


Hodnotící zpráva expedice Zaragoza

10. 10. 6

Ve dnech 3.- 7. května 2006 proběhla ve španělské Zaragoze konference „Europrojektu“, exklusivního sdružení evropských středních škol, z nichž každá reprezentuje jednu zemi Evropské unie. Gymnázium Karla Čapka z Dobříše bylo na konferenci přijato po roční čekací lhůtě za řádného člena sdružení. Současně welšská škola z Cardiffu a polská škola z Bialystoku byla přijata na roční zkušební dobu.

Hlavní bodem programu konference bylo vyhodnocení jednoročního projektu s názvem „Water Sustainalibity in Europe“ (udržitelnost vody v Evropě). Jednotlivé školy se zabývaly komplexním studiem významné řeky či jezera ve své oblasti a  jejich kulturním prostředím s cílem vytvořit poster a prezentaci, obrazovou resp. i hudební, naznačující průběh i výsledky svého studia.

Přečíst celý článek


Hodnotící zpráva z Ekoolympiády ve Vlašimi

3. 10. 6

[22. - 23.9.2006]

Účastníci : Dudíková Madla, Julie Vavryčuková, Bára Musilová

Pedagogický doprovod: Mgr. Ondřej Bílý, Kamil Korejs

Naše škola se letos rozhodla přihlásit na krajské kolo ekologické olympiády, které se konalo v termínu 22.-23.9.2006 ve Vlašimi. Celé akce se zúčastnilo 20 týmů z 15 škol z celého Středočeského kraje. Soutěž byla rozdělena na několik částí:

  • teoretický test

  • praktická poznávačka

  • 2 praktické manuální úkoly

    • zhotovit nový územní plán ekocentra a obsadit jej exempláři zvířat a rostlin dle vlastního výběru

    • zpacifikovat porost orobince na rybníku v okolí

      Přečíst celý článek


Tercie v Moravském krasu

25. 9. 6

„Týden pro trvale udržitelný život“ ve středisku ekologické výchovy Rychta Krásensko

Ve dnech 18. - 22.9. 2006 proběhl již počtvrté pobytový terénní kurz ekologie. Pro letošní tercii byl uspořádán ve středisku ekologické výchovy Rychta Krásensko. Sídlem střediska je památkově chráněná klasicistní budova bývalého biskupského dvora v malé vesničce Krásensko na Drahanské vrchovině, 2,5 km od hranic chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Z tercie se kurzu zúčastnilo 23 žáků, jako pedagogický doprovod Mgr. Marcela Cypriánová a RNDr. Štěpánka Máchová.

Filozofií těchto pobytů je snaha o pochopení vztahu mezi naším každodenním životem a zdravím planety.

Program byl následující:

Pondělí:

  • Odjezd z Dobříše, příjezd na Rychtu
  • Seznámení se Střediskem a jeho provozem a řádem, ubytování
  • Domácí ekologie - čím vším můžeme doma uspořit svojí kapsu i přírodu, jak vzniká odpad a jak s ním nakládat
  • Seznámení s Krásenskem - vycházka po okolí, zeměpis, geologie, přírodní poměry a historie Krásenska, ovlivnění zdejší krajiny člověkem
  • Večer kooperativních her

Úterý:

  • Dobré ráno z Rychty - „opáčko“ znalostí z předešlého dne
  • Celodenní teréní exkurze - Punkevní jeskyně, Macocha, krasová krajina, Smrtní jeskyně, Rudický pískový lom
  • Podvečerní sportování
  • Večer - psychosociální hry, zpívání s kytarou, čtení z knihy Den trifidů

Středa:

  • Dobré ráno z Rychty
  • Terénní zoologie (ornitologie a hydrobilologie), terénní botanika - seznámení s metodami terénního výzkumu
  • Večer - hry, zpívání, čtení....

Čtvrtek:

  • Dobré ráno z Rychty
  • Simulační hra „Obchvat“
  • Samostatné projekty ve skupinách - terénní zoologický a botanický výzkum
  • Večer - závěrečné hodnocení, Trifidi - noční minihra, zpívání

Pátek:

  • Dokončení zpracování projektů, příprava vystoupení
  • Konference - prezentace projektů, jejich vyhodnocení
  • Rozloučení s Rychtou a odjezd do Dobříše

Co nám pobyt přinesl - jak to vidí studenti (několik úryvků z hodnocení psaného terciány ve čtvrtek večer):

„Výborný týden, který bych si chtěl ještě zopakovat!“
„Myslím si, že pobyt byl úžasný a že jsem na něm získal spoustu nových a zajímavých informací, které se mi určitě budou hodit a také spoustu nezapomenutelných zážitků. …..kdybych měl možnost jet sem znova, určitě bych neváhal a hned bych jel!!!“
„Mám tady z toho týdne radost. Taky si myslím, že jsem si tady zapamatovala hrozně nových poznatků a úplně jsem se divila, že mě to tak hrozně baví.“
„Jak sami tak s lektory jsme poznali zase nový dílek toho ohromného světa, který ještě někde čeká. Myslím, že i vztahy jsou o tákovýýýhle kus lepší. Je bezva, že jsme tu mohli být. Bylo to naprosto úžasné a mohlo by se něco takového dělat častěji.“
„Nelíbilo se mi, jak někteří jedinci podváděli nebo rušili při hraní her a zajímavém výkladu zdejších lektorů. PS: Ne že bych sem tam také nevyrušil, ale za to se ovšem omlouvám!“
„Týden na Rychtě Krásensko pro mne byl velkým zážitkem. Zejména projekty, pokusy a praktické úkoly. Vše jsme si totiž měli možnost ozkoušet, ohmatat, okoukat...“

A jak to vidím já:

opět se potvrdilo, že tyto ekologické exkurze jsou pro studenty velmi přínosné - mnoho věcí, co se ve škole dozvídají teoreticky najednou mohou vidět a ozkoušet v praxi. Učí se samostatné práci, ale zároveň i tolik potřebné spolupráci při zpracovávání projektů. Prožijí společně několik velmi intezivních dnů, naplněných poznáváním, hraním, prací a nejrůznějšími pestrými zážitky. (Hlavně zážitky jako prolézání přírodní, neupravené jeskyněI či lov „breberek“ v potoce a úžas nad tím, jak je pod každým kamenem živo...vyzkoušení na vlastní kůži při simulační hře, jaké to je, když mají zastupitelé a občané v obcích o něčem rozhodovat atd.). Za tu krátkou dobu se viditelně zlepšila komunikace mezi studenty a jejich vzájemné vztahy. Mám z pobytu na Rychtě dobý pocit - že se vydařil, měli jsme štěstí i na počasí a nadšené mladé lektory. Týden byl skvělý i díky výborné spolupráci s paní profesorkou Cypriánovou - za což jí děkuji.

Přečíst celý článek


Jan Tománek ve Wachau druhý

18. 9. 6

V neděli 17. září proběhl v rakouském Wachau další závod handbikerů. Půlmaratonovou trať 21,1 km urazil JT za 41:38 min - to je průměrná rychlost 30 km/hod. V průběhu závodu se dobříšský závodník stále pohyboval v čelní skupině a bojoval o 1. místo, ale v závěrečném spurtu prohrál s vítězem o kolo (a 0,4 s).


Paďour o5 zazářil

11. 9. 6

[Příbramský deník - 8.9.2006]
Ortonovo - Dres úřadujícího mistra republiky Františka Paďoura z CK Příbram B.E.I. svítil v popředí pelotonu Giro Della Lunigiana. V největším juniorském etapovém závodě v Itálii obsadil sedmé místo a výrazně přispěl k triumfu reprezentace v soutěži družstev. Paďour společně s oddílovým kolegou Antonínem Lindou startovali na italských silnicích jako členové juniorské reprezentace. Nejprve se zúčastnili dvou jednorázových závodů. V tom prvním na sebe Paďour upozornil více než stokilometrovým únikem. S ruským cyklistou však byli pohlceni čtyři kilometry před cílem pelotonem a dojeli v hlavním poli. Ve druhém závodě skončil Paďour na jedenácté příčce a v bodovací soutěži obou podniků byl třetí. V pětietapovém Giro Della Lunigiana potvrdil Paďour skvělou formu. V konkurenci 180 cyklistů z patnácti národních a italských družstev obsadil jako nejlepší z Čechů v celkové klasifikaci sedmé místo, když byl třetím nejlepším z cizinců. Zároveň společně s Lindou slavil prvenství v soutěži družstev, kde národní tým navázal na triumf v roce 2003.

Přečíst celý článek


Na stupních vítězů stáli cyklisté z Dobříše

26. 8. 6

[Periskop č. 32, 25.8.2006]
Cykloklub Příbram B.E.I. sklízí v poslední době výrazné úspěchy, zásluhu na nich mají také dva cyklisté z Dobříše - František Paďour a Antonín Linda. Na Mistrovství České republiky, Slovenska a Maďarska v silniční cyklistice juniorů a mužů, které se konalo v červnu v okolí Bratislavy, se František Paďour (na snímku vlevo) stal juniorským mistrem ČR, v časovce jednotlivců stál Antonín Linda na třetí příčce. V soutěži o Český pohár, kde se sčítají výsledky z jednotlivých závodů, drží první místo Antonín Linda, František Paďour je třetí. Také Mistrovství světa v Belgii bylo pro Františka úspěšné, obsadil sice 35. místo, ale ještě pět kilometrů před cílem byl mezi pěti prvními závodníky na špici.

Přečíst celý článek


Tománek ve Vídni uzavíral Top 10

25. 8. 6

[Příbramský deník - 24.8.2006]
Hanbiker Jan Tománek z Dobříše dosáhl dalšího sportovního úspěchu. Na mezinárodních závodech ve Vídni dojel desátý. V nedělním závodě EHC (European Handbike Circuit) v rakouském hlavním městě dojel Tománek na konci první desítky nejlepších evropských závodníků v kategorii C1. Trať dlouhou 50 kilometrů urazil v čase 1:42 hodiny a potvrdil tím svou vzrůstající výkonnost. Závod se uskutečnil na uzavřené trati vídeňského Prateru a byl rozdělen do devíti okruhů. Přestože Tománek na nejvyšší příčky nedosáhl, zajel výborný čas a vylepšil si osobní maximum.


Mistrovství Evropy v handbiku

4. 7. 6

O víkendu 1. a 2. července 2006 se v Lounech konalo mistrovství Evropy v handbiku. Nejmladším účastníkem by dobříšský Jan Tománek, který v časovce obsadil 17. místo a v kritériu místo 15. Vzhledem ke kvalitám soupeřů a profilu tratě (Honza je zvyklý na brdské kopce a ne na prudké městské zatáčky) jde o slušné umístění .c) Blahopřejeme.

Článek v Příbramském deníku.


František Paďour juniorským mistrem ČR

3. 7. 6

PERISKOP 30.6.2006
Životního úspěchu - jak sám řekl hodně nečekaného - dosáhl tento závodník Cykloklubu Příbram B.E.I. na Mistrovství republiky v hromadném silničním závodě v Myjavě. V předposledním z 10 kol se mu podařilo s dalším závodníkem ujet z pelotonu, získat značný náskok a po odpadnutí druhého jezdce udržet v tropickém vedru náskok před hrozivě finišujícím stočlenným pelotonem až do cíle. V pelotonu mu pomáhali všichni další příbramští jezdci.

Paďour se věnuje závodní silniční cyklistice v CK Příbram pod vedením J. Wimmera a v posledním roce i trenéra Františka Trkala teprve čtyři a půl roku. Ještě jako žák hrál hokej za HC Dobříš, kde jako brankář získal sportovní předpoklady.

Tak trochu introvertní student septimy Gymnázia Karla Čapka v Dobříši nachází na škole pomoc i pochopení pro závodní činnost. Na žádost CK Příbram B.E.I. i jako člen národního družstva České republiky na žádost Českého svazu cyklistiky je uvolňován na pobytová soustředění i etapové závody. Dohánět pak zameškanou studijní látku není jistě snadné.

Přečíst celý článek


Junior Paďour získal domácí titul

3. 7. 6

Příbramský cyklista ukázal v královském závodě jednotlivců záda všem soupeřům

Příbramský deník - 27.6.2006

Po bronzových medailích juniorů v časovce družstev, juniorek v časovce dvojic a juniora Lindy v časovce jednotlivců se příbramská cyklistika na mistrovství republiky dočkala zlata.

Bratislava - Společné mistrovství republiky Čechů, Slováků a Maďarů v silniční cyklistice vyvrcholilo v Bratislavě závody jednotlivců. V sobotním závodě juniorů zazářil příbramský cyklista František Paďour, který si dojel po samostatném úniku pro mistrovský titul. "Na mistrovství republiky jsem se necítil zrovna v nejlepší formě a před závodem jsem si příliš nevěřil," přiznal Paďour, že se zlatem nepočítal ani ve snu. Jenže sobotní juniorský závod jednotlivců se od začátku odvíjel v režii příbramských jezdců, kteří ve 126členném pelotonu hýřili aktivitou. "Od prvního kola byl vždy někdo v úniku. Ať to byl Hušek nebo aktivně jedoucí Dudek, který mohl klidně i vyhrát,"ocenil šéf CK Příbram B.E.I. Jiří Wimmer svého svěřence, který strávil v úniku téměř polovinu závodu a byl dojet tři kola před cílem. V té době se pokusil několikrát nastoupit Paďour, ale vyšel mu až třetí pokus. Dvě kola před koncem ujel společně s Hačeckým z Dukly Praha, jehož záhy v kopci setřásl a do závěrečného okruhu vjížděl s náskokem jedné minuty před hlavním polem. V dramatickém závěru se sice jeho náskok ztenčil na 16 vteřin, ale životní úspěch si už Paďour sebrat nenechal."Bylo to těžké. Poslední okruh jsem jel sám a za mnou se hnal celý peloton. Vypadalo to dramaticky, ale nakonec jsem únik dotáhl až do cíle," oddychl si šťastný vítěz. Na druhém místě projel cílem juniorský mistr Evropy a vicemistr světa v cyklokrosu Slovák Gavenda před svým krajanem Saganem. Ve spurtu hlavní skupiny na medaili pomýšlel i exceletní příbramský spurtér Hušek, jemuž rozjížděl spurt Jan. Ten však v poslední zatáčce před cílem spadl, Hušek musel vyjet na chodník a medailová naděje se rozplynula. "Byla to smůla, jinak jsme mohli mít dvě medaile," litoval Wimmer. Hušek protnul cílovou pásku na 17. místě, o dvě příčky za ním dojel Linda a bodované pozice obsadili i Dudek s Boškem. Šampionát zakončil nedělní silniční závod mužů na 205 kilometrů, v jehož úvodu si aktivně počínal i loňský vicemistr Evropy ve skretchi Hanslián. Později však odpadl a cíl neviděl stejně jako další příbramští závodníci. "Závod byl nad jejich síly. Ostatně do cíle dojelo jen padesát ze 165 startujících," podotkl Wimmer. Mistrovský titul získal Kozubek z týmu PSK Whirlpool, druhý skončil Pučelík ze Sparty Praha a bronzovou medaili získal Anderle z PSK Whirlpool.

Přečíst celý článek


František Paďour mistrem ČR

26. 6. 6

V Mezinárodním mistrovství ČR a SR v cyklistice ve slovenské Myjavě zvítězil student septimy Fanda Paďour (s náskokem 5 sekund před druhým Róbertem Gavendou). Trasu dlouhou 125 km zdolal v čase 3 hod 5 minut a 16 sekund. Získal tak titul Mistra České republiky v kategorii junioři.


O pionýrském dni...

25. 6. 6

Ve čtvrtek 15. června 2006 v kvartě proběhl pod vedením paní profesorky Čeledové dějepisný den s názvem Proměny dvacátého století. Šlo hlavně o poznání událostí doby, kdy v České (tehdy Československé socialistické) republice byli u moci komunisti. A jak akce proběhla?

Hned po příchodu do školy jsme shlédli poutavým způsobem zpracovaný dokument o období okolo revolučního dnu 17. listopadu 1989. Třetí a čtvrtou hodinu byly na programu scénky a představení plakátů s dobovými informacemi, které jsme měli - ať už ve skupinkách nebo po lavicích - za úkol vytvořit. Samozřejmou součástí projektu bylo i oblečení, vztahující se k prezentované době. Některé modely se opravdu podařily...Jako třešnička na dortu proběhl i ukázkový prvomájovo-patnáctočervnový pochod po celé škole, doprovázený sborovým zpěvem internacionály.

Přečíst celý článek


Cena Ď

23. 6. 6

Několik studentů Gymnázia Karla Čapka v Dobříši spolu s učitelským doprovodem se 19.6.2006 zúčastnilo udílení cen Ď, které organizuje klub Mecenáš. Kolegium složené ze slavných osobností takto každoročně oceňuje pomoc a podporu české kultuře a charitě. Toto již šesté děkování se konalo na historické scéně Národního divadla v Praze. Záštitu převzal ředitel ND akad. arch. Daniel Dvořák, který je zároveň členem komise pro udílení cen Ď. Během slavnostního ale milého ceremoniálu bylo předáno 10 cen v jednotlivých kategoriích např. podpora pražské zoo, dárcovství krve nebo české kultury obecně. Ocenění si odnesli skleněnou zelenou pyramidu. Celý večer uváděli Markéta a Richard Langerovi (ředitel Mecenáš klubu). Ceremoniálu se zúčastnili významné osobnosti jako například ministr obrany Karel Kühnl, generální ředitel Národní galerie prof. Milan Knížák, ředitel ZOO Praha PhDr. Petr Fejk a MUDr. Vladimír Koza ?" ředitel Nadace pro transplantaci kostní dřeně. Program byl zpestřen odběrem krve přímo na jevišti a exotickou levitací. Dobříšské gymnázium bylo mezi nominovanými v oblasti charity, protože již řadu let spolupracuje s Arcidiecézní charitou Praha. Škola se účastní jejího projektu „Adopce na dálku“. Studenti dosud finančně podporují čtyři děti z Indie a jedno z africké Ugandy. Dobříšští studenti sice cenu nezískali, ale už nominace je velmi příjemně překvapila. Vždyť ne každá škola je jmenována na prknech ND jako jeden z mecenášů mezi jinými zvučnými jmény. Studenti tedy své účasti nelitovali. A abychom použili slova klasika: nemusí pršet, jen když kape!

Přečíst celý článek


S projektem Comenius ve Francii

13. 6. 6

Comenius je mezinárodní projekt, jehož cílem je umožnit mladým lidem z různých koutů Evropy studovat, setkávat se a hovořit o tématech, které je zajímají. Tento projekt má na Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši několikaletou tradici. Námětem letošního ročníku bylo studium přírodních podmínek našeho regionu a vlivu lidské společnosti na zdejší přírodu. Projektu s názvem „One environment - different cultures“ se kromě našeho gymnázia účastnily střední školy z Polska, Německa, Španělska a Francie. Právě ve Francii se letos konaly prezentace prací jednotlivých týmů.

Hostitelská škola sídlí ve městě Privas na jihu Francii. Projekt se konal na přelomu května a června. Naši školu zastupovali pouze dva studenti a dva učitelé, ostatní školy měly početnější zastoupení. Práce, které byly prezentovány během studentské konference, měly společné téma - půda, její složení, kvalita a znečistění. Jednotlivé týmy vystoupily s jednou nebo dvěma pracemi, domácí škola dostala větší prostor.

Přečíst celý článek


Zpráva o expedici do Zaragozy

6. 6. 6

Ve dnech 3.- 7. května 2006 proběhla ve španělské Zaragoze konference „Europrojektu“, exklusivního sdružení evropských středních škol, z nichž každá reprezentuje jednu zemi Evropské unie. Gymnázium Karla Čapka z Dobříše bylo na konferenci přijato po roční čekací lhůtě za řádného člena sdružení. Současně welšská škola z Cardiffu a polská škola z Bialystoku byla přijata na roční zkušební dobu.

Hlavní bodem programu konference bylo vyhodnocení jednoročního projektu s názvem „Water Sustainalibity in Europe“ (udržitelnost vody v Evropě). Jednotlivé školy se zabývaly komplexním studiem významné řeky či jezera ve své oblasti a jejich kulturním prostředím s cílem vytvořit poster a prezentaci, obrazovou resp. i hudební, naznačující průběh i výsledky svého studia.

Přečíst celý článek


Honza Tománek mistrem ČR

7. 5. 6

V sobotu 6.5.2006 proběhlo v Lounech v rámci Memoriálu Karla Raise historicky prvním oficiální Mistrovství ČR v handbiku. Na trať vyjel náš student Honza Tománek s takovou vervou, že se v cíli radoval z prvního místa ve své kategorii C a stal se mistrem ČR. Trať dlouhou 15 km zdolal v čase 28:50 min, na absolutního vítěze a mistra ČR v kategorii B Marcela Pipka ztratil necelé tři minuty. Více info a foto na www.honzatomanek.com.


1. místo v Pythagoriádě

27. 4. 6

Žáci primy a sekundy se v březnu zúčastnili v hojném počtu okresního kola Pythagoriády. V kategorii 7. ročníky se jediným úspěšným řešitelem a zároveň vítězem okresního kola stal "náš" Jakub Rondoš. V kategorii 6. ročníků úspěšně vyřešilo okresní kolo Pythagoriády 20 žáků, z nich 4 z Gymnázia Karla Čapka. Výsledková listina k nahlédnutí [PDF].


Vítězství Tatranu Střešovice v 1. lize florbalu juniorek

24. 4. 6

Juniorky mistryně ČR 2006

[Tatran Střešovice]
Juniorky to o5 dokázaly (2002, 2003, 2004, 2005, 2006)!Po vcelku hladké výhře v semifinále nad Zone team SSK Future v poměru 5:1, sehrály vítěznou nervy drásající bitvu i ve finále s FBŠ Bohemians, které porazily 4:3 v prodloužení! Nadále jsou tak historicky jedinými držitelkami titulu Mistrů ČR ve florbale, v kategorii juniorek!

Za tým hraje i studentka septimy Anežka Karásková, sláva vítězům :c)


Honza Tománek: Chci uspět na mistrovství

24. 4. 6

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední čechy

Dobříš - „Původně jsem handbike bral jen jako příjemnou relaxaci. Teď se pro mě stal smyslem života," říká osmnáctiletý Jan Tománek z Dobříše. Před třemi lety ho srazil bezohledný řidič a od té doby je odkázán na invalidní vozík.

A právě při rehabilitaci po úrazu Tománek před více než rokem takzvaný handbike, kolo na ruční pohon, objevil. „Strašně mě to chytlo. Začal jsem na něm jezdit a od toho už byl jen krok k závodům," vysvětluje s tím, že o Velikonocích jel první závod své již druhé sezony.

Jan Tománek startoval ve Francii, kde se konal první závod devítidílné série Evropského poháru handbikerů. Z českých závodníků dojel jako druhý ve své skupině C1, celkově se umístil ve třetí desítce. „Především mě ale strašně potěšil čas. Zajel jsem 45 kilometrů dlouhou trať za hodinu a 33 minut, což je o více než půl hodiny rychleji, než když jsem zde startoval jako úplný začátečník před rokem," říká Tománek.

Přečíst celý článek


Druhé místo ve volejbalovém turnaji

18. 4. 6

Družstvo našich studentů složené převážně ze žáků tercie se umístilo v okresním turnaji ve volejbale chlapců (kategorie IV.) na vynikajícím 2. místě. Školu úspěšně reprezentovali: Ondřej Fiala, Vojtěch Schovánek, František Sklenář, Vojtěch kopáček, Pavel Hrubý, Martin Dušek a Jakub Jelínek. Gratulujeme, jen tak dál a houšť.


První místo v matematické olympiádě

18. 4. 6

Naše studentka Barbora Musilová vyhrála ziskem 14 bodů krajské kolo matematické olympiády. Tím dosáhla nejvyššího možného umístění v MO v rámci své kategorie C (celostátní kolo není v této kategorii vypisováno). Gratulujeme!!!


„Nervózní jsem byl před zkouškami“

24. 3. 6

[MF Dnes, 24.3.2006, Jakub Blažek], Rozhovor se dvěma studenty, kteří úskalí přijímacích zkoušek zvládli už loni
Dobříš - Pavel Pilecký a Eliška Hladová už mají vystaráno. Na gymnázium v Dobříši se dostali loni. Svoje přijímačky si však pamatují velmi dobře. Oba přitom u zkoušek dopadli velmi dobře. Pilecký na třetím, Hladová dokonce na prvním místě.
Pileckému přitom pomohlo i to, kde seděl, mohl se totiž občas radit s ostatními. V rozhovoru současným deváťákům radí, jak uspět, jak testy probíhají a jak se na testy připravovali oni.


Jaký byl poslední den před přijímačkami?

Eliška: Já byla u tatínka. Ale už jsem se neučila. Měla jsem takový odpočinkový den.
Pavel: Potřeboval jsem se odreagovat, a ta

Přečíst celý článek


Jsem lepší než Švejk

17. 3. 6

Ve středu 9. března se tři naši studenti (Radek Brož, Tomáš Pipota a Ivana Rejmonová) zúčastnili soutěže Jsem lepší než Švejk v Divadle Bez zábradlí v Praze. Předvedli humornou scénku Historky ze stoky, jejímž autorem i režisérem je Radek Brož. I když letos nevyhráli, skvěle pobavili porotu (Hřebejk, Jarchovský, Viewegh...) i diváky.


Biologie a historie v praxi

17. 3. 6

V úterý 14.3.2006 se v posluchárně biologie konala 2. přednáška v rámci nového studijního programu Gymnázia Karla Čapka Dobříš Biologie a historie v praxi. Veřejnost i studenti měli možnost seznámit se s krásami i nástrahami drsného a přesto nádherného, lidmi nedotčeného koutu severní Evropy - Laponska. Zájemci o cestování, biologii a exotiku viděli poutavé fotografie, pravé sobí a losí kůže a parohy.


Akademie 2005

11. 2. 6

Videa z akademie:


Přednáška - Delta Dunaje

8. 2. 6

V úterý 7. února 2006 proběhla v učebně biologie našeho gymnázia poutavá přednáška o putování po deltě Dunaje. Přednášku vedl Ondřej Bílý, který se za krásami rumunské přírody vydal společně s několika přáteli v létě roku 2005.

Přednáška byla určena jak veřejnosti, tak studentům našeho gymnázia a zahájila nový cyklus přednášek o cestování. Díky prof. Bílému se můžete podívat do Rumunska i Vy - v naší fotogalerii.


Výsledky školního kola konverzační soutěže v anglickém jazyce

6. 2. 6

Školní kolo se konalo 18. ledna 2006 a mělo dvě části - poslech a konverzaci na zadané téma. Soutěžilo celkem 55 studentů ve třech kategoriích. Vítězové jednotlivých kategorií postupují do okresního kola soutěže:
kategorie I.B: J. Skála
kategorie II.B: K. Svobodová
kategorie III: K. Petržela.


Sportovní den - 1. února 2006

4. 2. 6

Hokej

družstvo
prima
sekunda
tercie
kvarta
score
body
pořadí
prima
x
0:4
2:6
0:8
2:18
0
4.
sekunda
4:0
x
1:3
0:3
5:6
3
3.
tercie
4:2
3:1
x
1:4
10:7
6
2.
kvarta
8:0
3:0
4:1
x
15:1
9
1.

o třetí místo - sekunda vs. prima 2:0
o první místo - tercie vs. kvarta 8:4

Přečíst celý článek


Sportovní den - 30. ledna 2006

30. 1. 6

Florbal

zápasy 5+5 min, každý s každým ve skupině 1x

1. skupina

Družstvo prima tercie 1. ZŠ A Body Pořadí
prima X 2:1 4:1 4 b 1.
tercie 1:2 X
8:1 2 b 2.
1. ZŠ A
1:4 1:8 X 0 b 3.

2. skupina

Družstvo sekunda kvarta 1. ZŠ B Body Pořadí
sekunda X 0:3 1:4 0 b 3.
kvarta 3:0 X
3:2 4 b 1.
1. ZŠ B
4:1 2:3 X 2 b 2.

Zápasy o umístění:

o 5. místo: 1. ZŠ A vs. sekunda 9:2
o 3. místo: tercie vs. 1. ZŠ B 3:4
o 1. místo: prima vs. kvarta 2:5

Celkové pořadí:

1. kvarta
2. prima
3. 1.ZŠ B
4. tercie
5. 1. ZŠ A
6. sekunda

Přečíst celý článek


Okresní kolo matematické olympiády

26. 1. 6

Ve středu 25.1.2006 se naše studentka Markéta Chytrá (kvarta) umístila v okresním kole matematické olympiády kategorie Z9 na výborném prvním místě. Získala 23 bodů z maximálního počtu 24 bodů a postupuje do krajského kola.

Krajské kolo proběhne 22. března.


Konverzační soutěž v německém jazyce

18. 1. 6

6. ledna 2006 se na GKČD konalo školní kolo konverzační soutěže v německém jazyce - kategorie SŠ III. Celkem se zúčastnilo 15 studentek a studentů ze 3. ročníku a VI. Soutěž měla dvě části - poslech textu s porozuměním a rozhovor na téma „Massenmedien und Lektüre“. Do okresního kola postoupili Gabriela Pokorná (3. ročník) a Michal Řehout (sexta).


Hodnotící zpráva o expedici Tučňák - Za pramenem Vltavy

6. 1. 6

Naši druhou poznávací expedici v rámci projektu Vltava jsme absolvovali v termínu 15.12 - 19.12.2005. Konečný počet členů byl 12, z toho bylo 8 studentů 3.ročníku Gymnázia Karla Čapka Dobříš.
Odjezd byl stanoven na 15.12. v 13.13 hod z Dobříše. Tentokrát jsme se na místě nesešli všichni. Z pracovních důvodů odjížděla druhá polovina členů až o den později ve stejný čas.
V Praze následoval přestup do dálkového autobusu směrem k vzdálenému cíli a to byla malá vesnička uprostřed Šumavy - KVILDA.

Program akce byl jasně stanoven a všechny okolnosti nasvědčovaly tomu,že nás čeká opět perfektní biologicko ?" společenská akce. V této chvíli jsem tuto expedici poněkud humorně nazval TUČŇÁK ?" to jsem ještě nevěděl jak velkou budu mít pravdu.

Přečíst celý článek