Kronika


Srdíčkové dny 2020

25. 9. 20

Ve středu 23. září 2020 proběhla sbírka Srdíčkové dny, kterou pořádá společnost Život dětem. Výtěžek ze sbírky je určen pro vážně nemocné děti, na zdravotní pomůcky nebo speciální rehabilitace.  Naše škola se této sbírky účastní od samotného počátku.
Děkujeme všem dárcům a rovněž studentům 2. ročníku, kteří za přísných hygienických podmínek  (povinná rouška na ústech a jednorázové rukavice) vybrali celkem 4 644 Kč na dobrou věc.

 


Volby 2020 (studentský projekt)

2. 4. 20

Studenti sexty a 2. ročníku se v rámci studia politologie pustili do přípravy fiktivních voleb. Tento rok mezi sebou bude soupeřit celkem deset politických stran, které čeká příprava programu a kampaně. Ta bude muset být vzhledem k současné situaci lehce netypická a probíhat dle aktuálních možností, momentálně zpoza obrazovek přes webové stránky a sociální sítě. V plánu je také politická debata a samozřejmě samotné hlasování studentů gymnázia.

Tento rok je opravdu z čeho vybírat, politické pole je rozsáhlé, a tak si určitě každý najde svého favorita.

  • KFČS – liberalismus
  • SDP (Sociálně demokratičtí párečci) – sociální demokracie
  • ČRko (Černí roláci) – nacionalismus
  • SuccDem – sociální demokracie
  • KOKS (Konzervativní obchodně kapitalistická strana) - konzervatizmus
  • KKK (Kooperativní komunita konzervativců) – konzervatizmus
  • STL (Strana tolerantních liberálů) – liberalismus
  • RKS (Radikální komunistická strana) – komunismus
  • LES (Legendární ekologická strana) – zelení
  • HLAS (Hedonistická liberální asijská strana) – liberalismus

Kromě politických stran se také zformovaly tři podpůrné skupiny – skupina médií, která má za úkol primárně rozhovory s jednotlivými stranami, volební štáb, jenž kontroluje kampaně jednotlivých stran a dohlíží na průběh celého procesu, a IT podpora, která spravuje webové stránky (https://fiktivni-politicke-volby-na-gymnaziu-karla-capka-2020.webnode.cz/), na nichž můžete sledovat průběh voleb, zjistit obsah programů politických stran a začíst se do rozhovorů.

Přečíst celý článek


Tři týdny

31. 3. 20

Již tři týdny se učíme žít zcela jinak, než jsme byli zvyklí. Celá společnost se musela vydat dosud neznámou cestou. Nové cesty vzdělávání musí prošlapávat i žáci, učitelé a rodiče. Forma výuky se radikálně změnila ze dne na den. Na tuto situaci se nikdo z nás nemohl předem připravit, a tak se všichni učíme za pochodu. Pojďme si představit, jak probíhá vzdělávání na dálku na Gymnáziu Karla Čapka.

Základem komunikace mezi vyučujícími a žáky naší školy je školní e-mailová schránka a k ní příslušné přístupové údaje, které obdrželi všichni žáci již při nástupu na školu a slouží  k přihlášení ke všem níže popisovaným službám. Jednoznačná identifikace žáka umožňuje přistupovat k výuce individuálně.

Přečíst celý článek


Francouzská konverzace

9. 3. 20

LaurentV týdnu 17. až 21. února 2020 nás na naše gymnázium přijel navštívit francouzský profesor Laurent Lautrillard. Zúčastnil se všech hodin francouzštiny od tercie po septimu. Vyprávěl nám o partnerském městu Dobříše, Tonnerre, odkud sám pochází. Také jsme měli možnost vyslechnout si přednášku o francouzské literatuře. Velmi nás ovšem zaujala ochutnávka typických francouzských pochutin z regionu Bourgogne-Franche-Comté (ve kterém leží Tonnerre), jako byla třeba paštika z divokých prasat či konzervovaní šneci. Na konci týdne jsme my, studenti gymnázia, doplnili chybějící informace do článků na wikipedii o regionu Bourgogne-Franche-Comté a Tonnerre. Pan Laurent Lautrillard byl velmi ochotný a můžeme být jenom rádi, že máme na naší škole příležitosti jako je tato.

Anna Marie Břicháčková, septima


Významné jubileum

4. 2. 20

Božena Němcová (licence public domain)Dne 4. 2. 1820 se narodila Božena Němcová, kterou známe nejen jako spisovatelku, ale také jako odvážnou ženu. Jak by dnes vypadala její tvorba? U příležitosti 200. výročí jejího narození vyhlašujeme pro žáky naší školy literární soutěž inspirovanou tvorbou této významné osobnosti.

Vlastní tvorba na motivy povídky Boženy Němcové Dobrý člověk:

  • pohádka
  • povídka
  • blog

Podmínky soutěže:

  • rozsah maximálně 2 normostrany
  • odevzdání práce v tištěné podobě vyučujícím CJL
  • termín ukončení 4. 3. 2020

Nejlepší práce budou oceněny.


Logaritmy a odmocniny

28. 1. 20

V pátek 24.1.2020 měli studenti matematického semináře třetích a čtvrtých ročníků možnost zúčastnit se přednášky vedené Mgr. Zdeňkem Halasem, DiS. , Ph.D. z Matematicko-fyzikální fakulty UK Praha. Tématem přednášky byly logaritmy a odmocniny. Dozvěděli jsme se, jak tyto matematické jevy fungují a jak byly odvozeny. Dokonce jsme měli možnost nahlédnout trochu do historie matematiky, kde přednášející poukázal na to, že každý jev má své odůvodnění (velmi zajímavé bylo například zdůvodnění vzniku Eulerova čísla).

Anna Břicháčková, septima


Středoškolské hry ve florbale

22. 1. 20

Na dnešním turnaji středních škol ve florbale se této partě povedlo vyhrát 4 zápasy se skóre 11:3. Bohužel v posledním zápase o postup do krajského kola již klukům došly síly a prohra 5:0 odsunula repre tým GYMKC na konečné 3 místo. Těmto 9 statečným patří velký dík a uznání za reprezentaci naší školy. Hoši děkujem.