Kronika


Za hvězdou Davidovou – beseda s pamětnicí holocaustu

22. 12. 22

Dne 13. 12. 2022 se konal program “Za hvězdou Davidovou” pro třídu kvartu. První část pojednávala o holocaustu a přístupu k židům v minulosti, zejména od doby nástupu Adolfa Hitlera k moci. Součástí programu bylo i povídání pamětnice paní RNDr. Michaely Vidlákové roz. Lauscherové (*1936) o tom, jak ona sama válku prožívala s rodiči v Praze a od 1942 do 1945 v Terezíně. Na závěr došlo i na krátké povídání o Masarykově lese, o jehož obnovení se paní Vidláková zasadila a v roce 2023 dojde ke znovuotevření. 

Přečíst celý článek


Subterra Cup

19. 12. 22

Prosincová celostátní akce Subterra Cup ve florbalu, které se zúčastnili hoši vyššího gymnázia nám udělala velkou radost. Bohužel vysněný postup do krajského kola se  o 4 sekundy a jeden gól nepodařilo uskutečnit. V opačném případě bychom jeli hájit naše barvy do krajského kola v Praze. Snad se postup podaří v příštím roce. Klukům za odvedený výkon moc děkujeme.

Kabinet TEV


Den otevřených dveří navštívily stovky lidí

13. 12. 22

[zdroj: Dobříšsko aktuálně]

V úterý 6. prosince se od 12:00 do 18:00 hod. otevřely brány dobříšského Gymnázia Karla Čapka široké veřejnosti. Co vše mohli návštěvníci na gymnáziu vidět?

Zájem o studium na Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši je mezi budoucími studenty veliký.

Po dvouleté přestávce, vynucené covidovou pandemií, se na Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši opět mohl uspořádat tradiční den otevřených dveří. A je nutno poznamenat, že uchazeči o studium, jejich rodinní příslušníci i naši absolventi z let minulých této příležitosti využili měrou vrchovatou.

Přečíst celý článek


Studentské prezidentské volby

12. 12. 22

prezidentské volby - grafV pondělí 12. prosince na našem ústavu proběhlo první kolo studentských prezidentských voleb. Oprávněnými voliči v této simulaci byli všichni žáci školy starší 15 let. Voleb se zúčastnilo 114 z 196 oprávněných. Z tohoto počtu pouze dva odevzdali neplatné hlasy, ostatní zvolili takto:

  • Danuše Nerudová 58,8 % (67 hlasů)
  • Petr Pavel 28,1 % (32 hlasů)
  • Marek Hilšer i Pavel Fischer 4,4% (5 hlasů)
  • Josef Středula 1,8% (2 hlasy)
  • Andrej Babiš 0,9% (1 hlas)

Kandidáti Bašta, Rohanová a Zima neobdrželi žádný hlas.

Celkové výsledky za celou ČR jsou uveřejněny na webových stránkách JSNS.

Druhé kolo voleb proběhne mezi prvním a druhým kolem skutečných prezidentských voleb (pokud se v reálných volbách druhé kolo uskuteční).


Po stopách Národního divadla

7. 12. 22

Dne 22.11. se žáci estetického semináře maturitního ročníku zúčastnili vzdělávacího programu: Po stopách Národního divadla. Ve foyer jsme se rozdělili do skupin, kde jsme si vybrali témata, na která jsme plnili úkoly pomocí tabletů a nalezených indicií v prostorách divadla.

Dozvěděli jsme se zde spoustu zajímavých informací o stavitelích, malířích, sochařích a dalších umělcích souvisejících se Zlatou kapličkou, které určitě užijeme při maturitě.

Národní divadlo jsme si prošli od základních kamenů, až po střechu s krásnými sochami a trigami. Skvělým zážitkem bylo dostat se do míst Národního divadla, kam ostatní nemají možnost dohlédnout. Exkurze se nám moc líbila a hodně nás obohatila.

Studenti estetického semináře


Robosoutěž

30. 11. 22

Žáci Adam Gvozdek, Ondra Lupíšek a Jakub Kuchařík se zúčastnili 23. 11. 2022 ROBOSOUTĚŽE 2022 PRO STŘEDOŠKOLSKÉ TÝMY.

Soutěž byla určena pro tříčlenné středoškolské týmy z České republiky. Úkolem každého týmu bylo sestavit robota ze stavebnice LEGO® MINDSTORMS® tak, aby splnil zadanou soutěžní úlohu a to co možná nejlépe.

Vlastní konstrukci robota žáci navrhli a realizovali sami. Na základě znalosti programování v jazyce Scratch a v jazyce Python měli za úkol naučit robota posbírat míčky rozmístěné na hrací ploše a postupně je měl robot v co největším množství ve dvouminutovém časovém limitu naházet do basketbalového koše.

Přečíst celý článek


Měsíc filmu na školách – besedy o normalizaci

28. 11. 22

Naše gymnázium se opět zapojilo do projektu Jeden svět na školách - měsíc filmu, tentokrát na téma Normalizovaná každodennost. Ročník se zaměřil na život obyčejných lidí a jak je komunistický režim ovlivňoval v jejich běžném životě. Besedy s pozvanými pamětníky proběhly dvě. Záznam si vzaly na starost zúčastněné studentky.

Ve středu 23.11. proběhla v rámci společenskovědního semináře beseda s pamětníkem 70. a 80. let Františkem Kopeckým. Studentům byla doba představena na základě autentických vzpomínek z pohledu člověka, který byl téměř 50 let učitelem, je otcem pěti dětí, chodí do kostela a normalizace měla na jeho život velký vliv. Ani problémy jako donášení, nedostatek různých surovin a nátlak komunistické strany nedokázaly zviklat jeho přesvědčení.

Přečíst celý článek


Oblastní florbalové turnaje

24. 11. 22

Ve dnech 9. a 16.11.22 se v dobříšské sportovní hale uskutečnilo okrskové kolo ve florbale, kterého se zúčastnili i žáci nižšího gymnázia, a to v kategorii dívek i chlapců.  Děvčata primy a sekundy obsadila druhé místo, florbalistky tercie a kvarty skončily třetí. Radost nám udělali i chlapci obou kategorii, kteří se umístili shodně na třetí příčce.

Všem děkujeme za odvedený výkon.

Kabinet TEV


Výsledky voleb do Školské rady GYMKC

23. 11. 22

V úterý 22. listopadu 2022 proběhly volby do Školské rady (ŠR) Gymnázia Karla Čapka, Dobříš.

Za zákonné zástupce žáků a zletilé žáky bylo oprávněno volit 346 osob. Voleb se zúčastnilo 169 voličů (48,8 % oprávněných osob) a dle volebního řádu odst. 13 jsou tyto volby platné. Pro zvolení kandidáta je nutné, aby tento kandidát získal nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů.
– Jitka Albrechtová, DiS. získala 156 hlasů (tj. 92,3 % odevzdaných hlasů) a byla zvolena do ŠR
– Mgr. Jitka Urbanová získala 155 hlasů (tj. 91,7 % odevzdaných hlasů) a byla zvolena do ŠR

Voleb zástupců z řad pedagogických pracovníků se zúčastnilo 30 voličů (79 % oprávněných osob) a i tyto volby jsou platné. Pravidla pro zvolení kandidáta jsou shodná jako v předchozím bodě.
– PhDr. Jan Bureš, Ph.D. získal 28 hlasů (tj. 93 % odevzdaných) a byl zvolena do ŠR
– Mgr. Monika Šrámková získala 30 hlasů (tj. 100 % odevzdaných) a byla zvolena do ŠR.

Zbývající 2 zástupce do ŠR jmenuje zřizovatel (Středočeský kraj). Ředitel školy svolá zasedání ŠR do 30 dnů.

Za přípravný výbor
Ivana Michalcová


Týden Akademie věd ČR

9. 11. 22

Dne 3. listopadu se v Ústavu organické chemie a biochemie zúčastnili chemičtí seminárníci vybraných přednášek při příležitosti Týdne Akademie věd.

Na vlastní oči bylo možno nahlédnout do přípravy léčiv světově rozšířených, závažných nemocí, jako je Alzheimerova choroba, obezita či rakovina. Příprava takových léčiv je velmi složitá, a může trvat i přes 10 let. Například lék na Alzheimerovu chorobu by měl nakonec vzniknout z “obyčejného” cholesterolu, který je běžně dostupný na trhu. Velmi zjednodušeně by pak molekuly tohoto léku měly v mozku zabraňovat hromadění bílkovin, které Alzheimerovu chorobu způsobují. Důležitou vlastností pro fungování tohoto léku je především semipermeabilita buněčné membrány, která si “vybere” zda do mozkové buňky léčivo vpustit, či ne.

Přečíst celý článek


Ekologický kurz sexty

19. 10. 22

 

V týdnu od 3. do 7. října se sexta společně s paní profesorkou Hlásnou a paní profesorkou Pergeltovou účastnila ekokurzu v ekologickém centru SEVER v Horním Maršově. Hned po příjezdu jsme se seznámili s lektory Jirkou, Miladou a pejskem Annie a zahráli si pár stmelovacích her.

Po dobu celého týdne jsme si mohli užívat bohatého programu, který obsahoval např. simulační hry, jež nám měly ukázat důležitost šetrného životního stylu a soužití člověka s přírodou. Velmi oblíbený byl i biomonitoring, při kterém jsme se ujistili o čistotě Lysečinského potoka a nedaleké tůňky. Na programu byl také středeční výlet na Sněžku. Všichni jsme se na horu úspěšně dostali i přes krutý vítr, který nás čekal na vrcholku.

Přečíst celý článek


Bílá pastelka 2022

11. 10. 22

V úterý 11. října 2022 proběhla na Gymnáziu Karla Čapka sbírka Bílá pastelka, kterou pořádá společnost SONS a Tyfloservis. Výtěžek ze sbírky je určen pro nevidomé a slabozraké, na výcvik vodících psů, nácvik chůze s bílou holí, výuka obsluhy počítačů apod. 

Ve 23. ročníku sbírky vybral tým Gymnázia Karla Čapka částku 8 412 Kč

Děkujeme všem dárcům a rovněž zúčastněným studentům kvinty a 3. ročníku.


Přebor škol v přespolním běhu

29. 9. 22

TÝMV pondělí 26.9.2022 se v Jincích konal přebor středních škol v přespolním běhu.

Naši školu reprezentovalo 8 běžců a běžkyň. Děvčata se utkala na trati 3 kilometry a chlapce čekal 6 kilometrový okruh. Trať byla opět náročná, přesto jsme dosáhli skvělého výsledku. V konkurenci příbramských škol jsme obsadili v obou kategoriích shodně 2. místa. Všem sportovcům děkujeme.

Petr Švancar


Srdíčkové dny 2022

27. 9. 22

Ve čtvrtek 22. září 2022 proběhla na Gymnáziu Karla Čapka sbírka Srdíčkové dny, kterou pořádá společnost Život dětem. Výtěžek ze sbírky je určen pro nemocné, handicapované a opuštěné děti v rámci celé České republiky, které se ocitnou v obtížné životní situaci a potřebují odbornou pomoc.

Naše škola podporuje tuto sbírku již několik let.

Děkujeme všem dárcům a rovněž zúčastněným studentům 2. ročníku a septimy.


Umělci v Itálii

27. 9. 22

Výtvarný projekt oktávy a 4. ročníku začal v pátek 26.8. 

Do Itálie se žáci dopravili autobusem a první zastávka byla Padova, kde navštívili historické centrum a Scrovegniho kapli, která je celá vyzdobená Giottovými freskami. 

Následující den byla na programu Ravenna, ve které účastníci navštívili byzantské kostely San Vitale s mauzoleem Gally Placidie, baziliku Sant'Apollinare Nuovo a studenti se zde seznámili s tamějšími mozaikami z období byzance. 

Třetí den si studenti užili spoustu legrace v zábavním parku Mirabilandia.

Ve středu žáci navštívili Parmu, město parmské šunky a parmezánu. Při zpáteční cestě na ně čekala prohlídka muzea Enzo Ferrari postavené českým architektem Kaplickým. Na místě si studenti mohli prohlédnout Formuli 1. 

Přečíst celý článek


Stmelovák septimy

14. 9. 22

Dne 28. června 2022 proběhla stmelovací akce třídy septima, na kterou se všichni těšili. Dopoledne jsme jeli do Prahy na paintball. I s panem profesorem jsme si užili několik hodin schovávání, barev a adrenalinu. Odpoledne jsme se sešli ve třídě, kterou jsme si chtěli vyzdobit a zútulnit. Proběhla společná večeře, promítání fotek za celých sedm let na gymnáziu a pustili jsme si film. Spaní ve škole, náš sen už z dob primy, jsme si moc užili a celkově se akce velmi vydařila. 

Za studenty septimy - Jana Lorencová 


Exkurze do památníků heydrichiády a na Vítkově

4. 7. 22

Dne 23.6. 2022 se žáci 3. ročníku účastnili exkurze, během které navštívili Národní památník hrdinů heydrichiády a Národní památník na Vítkově v Praze. 

V prvním památníku zhlédli studenti výstavu, která se věnuje historickému vývoji od Mnichovské dohody, přes vznik Protektorátu Čechy a Morava a nástupu Reinharda Heydricha k moci. Seznámili se s přípravami a provedením operace Anthropoid a boji v kostele a kryptě sv. Cyrila a Metoděje.Následovala prohlídka krypty, která má pietní charakter. Nacházejí se v ní busty sedmi československých vojáků s jejich životopisy. 

Přečíst celý článek


Exkurze do Lednice, Mikulova a Vídně

29. 6. 22

Na závěr letošního školního roku 2021/22 se pro naši třídu a pro část tercie podařilo zorganizovat krátký zájezd. Navštívili jsme zámek Lednice, památky města Mikulov a hlavní město Rakouska – Vídeň. Díky velmi milému a vzdělanému průvodci jsme se dozvěděli mnoho nových informací.

První den jsme si prohlédli zámek Lednice a prošli jsme se v rozlehlém zámeckém parku. Kdo chtěl, mohl se pokochat výhledem z minaretu nebo si prohlédnout nejstarší skleník v Evropě. K večeru, když už jsme byli ubytováni v hotelu Zámeček v Mikulově, jsme navštívili nejvýznamnější památky Mikulova – zámek se zahradou, náměstí s morovým sloupem, někteří z nás si vyšlápli i na Svatý kopeček.

Přečíst celý článek


Visite de Paris

28. 6. 22

Ve dnech 16.-19.6.2022 vyrazili francouzštináři z naší školy spolu s paní profesorkou Lukjanovou a paní profesorkou Pergeltovou do Paříže.

Krásných pět dní jsme díky našemu průvodci Lukášovi strávili velmi produktivně a dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí.

Po první noci v autobuse jsme se hned ve čtvrtek ráno vydali k symbolu Paříže - Eiffelově věži. Odpoledne jsme si prošli studentskou čtvrť Quartier latin, navštívili Pantheon a les Invalides s hrobkou Napoleona Bonaparte.

V pátek po snídani jsme se přesunuli k zámku Versailles, kde jsme celé dopoledne strávili prohlídkou interiéru zámku a procházkou v krásných francouzských zahradách. Odpoledne jsme prošli uměleckou čtvrť Montmartre s bazilikou Sacré Coeur a kabaretem Moulin Rouge. Den jsme zakončili v moderní čtvrti la Défense.

Přečíst celý článek


Studentka Gymnázia Karla Čapka získala ocenění Nejlepší student 2022

27. 6. 22

Ocenění NEJ student

Ve čtvrtek 23. června 2022 proběhlo finále 10. ročníku soutěže Nejlepší student, kterou pořádá jičínská firma MICRORISC, s.r.o., podporující talentovanou středoškolskou mládež. Do soutěže bylo jednotlivými školami v České republice nominováno celkem 52 nadaných žáků, z nichž odborná komise vybrala čtveřici, kterou pozvala na závěrečnou prezentaci do sídla firmy. Tři z pozvaných získali ocenění Nejlepší student, jeden pak titul Nejlepší student – technik. Jednou z oceněných se stala Klára Kopecká, která v tomto školním na naší škole maturovala. Kláro, děkujeme za příkladnou reprezentaci a moc moc blahopřejeme! 

Přečíst celý článek


Vítězství v KORCHEMu

25. 6. 22

Dvě studentky kvarty, Magdalena Nováková a Klára Bílková se letos zúčasnily celonárodní korespondenční soutěže z chemie. Po celý školní rok vypracovávaly teoretické i praktické úlohy, jejiž řešení zasílaly na Ostravskou universitu.

Prvním místem z celkového počtu 116 studentů Magdaléna Nováková stvrdila celorepublikové vítězství v chemické olympiádě z jara. Klára Bílková se umístila 15., tedy mezi 20 nejlepšími oceněnými studenty.

Přejeme děvčatům, aby na své úspěchy byly hrdé tak jako jsme na ně hrdé my. Věříme, že jsou pro ně odměnou za jejich celoroční, ale vlastně tříleté snažení ve studiu chemie :)

Za PK, ZV


Matematické soutěže

25. 6. 22

Právě byly zveřejněny výsledky poslední letošní matematické soutěže, tak můžeme shrnout dosažené výsledky našich studentů nižšího gymnázia - úspěchů bylo opravdu mnoho, leckde jsme na okresní úrovni nepustili na medailové pozice nikoho jiného. :-)

Matematická olympiáda (okresní kola):

  • 6. ročník: 1. místo - František J. (prima); 2. místo -  Antonín M. (prima); 3. místo - Jan O. (prima)
  • 7. ročník: 2. místo - Anna Č. (sekunda)
  • 8. ročník: 1. místo - Adam G. (tercie),3. místo - Alžběta R. (tercie)
  • 9. ročník: 1. místo - Magdaléna N. (kvarta); 4. místo (a dále 10. místo v krajském kole) - Adam J. (kvarta)

Pythagoriáda (okresní kola):

Přečíst celý článek


Matematická soutěž Pangea

24. 6. 22

Naši dva žáci tercie Alžběta R. a Filip Š. se zúčastnili celostátního finálového kola matematické soutěže Pangea. Dopolední program proběhl ve velkém kongresovém sále nové budovy Národního muzea v Praze (bývalá budova Národního shromáždění)

Po vlastní soutěži se účastníci přesunuli do Valdštejnské zahrady, do Valdštejnského paláce, který je sídlem Senátu parlamentu ČR. Zde potom proběhla odpolední část programu včetně vyhlášení výsledků a předání cen.

  • Kulturní program obohatili David Vala - chovatel Zoo Praha - prezentací a povídáním o vombatech a tasmánských čertech.
  • Pan Richard Konkolski velice poutavě vyprávěl o mořeplavectví a o svých námořních úspěších a dobrodružstvích.
  • Význam matematiky podtrhl také velice zajímavým vyprávěním pan Pavel Pavel, známý tím, že rozpohyboval sochu Moai na Velikonočním ostrově.
  • Pan Karel Janeček – matematik, podporovatel vědy a výzkumu, představil novou matematickou hru Mathesso.
  • Slavnostního projevu a předávání cen se zhostil také senátor pan Jiří Růžička.

Už jenom účast na takovéto soutěží je velikým úspěchem, který Filip korunoval 4. místem v republice a Alžběta 5. místem v republice!

Přečíst celý článek


Na FilM

23. 6. 22

Žáci primy navštívili v úterý 21. 6. 2022 Národní filmové muzeum v Praze. Filmové muzeum není obyčejné muzeum. Překvapilo nás, že bylo plné fascinujících jevů o vzniku animace a samotných filmů. Prohlédli jsme si zákulisí tvorby filmu i detaily, které pouhým okem nepostřehneme.  

Prohlídku jsme si rozdělili na dvě části. První část zahrnovala tvorbu vlastního animovaného filmu a zjištění mnoha informací o samotném začátku animace.
V druhé části jsme si vyzkoušeli různé optické klamy, starodávné stroje k promítání filmů a virtuální realitu. Prohlídku jsme zakončili ozvučením němého animovaného filmu.

Z prohlídky jsme si odnesli hodně zajímavých  informací. Například, že 1 vteřinu animovaného filmu obvykle tvoří 24 snímků nebo že by zvěř vnímala film úplně jinak než my.
Prohlídku jsme si velmi užili a rádi na ni vzpomínáme.

Přečíst celý článek


Celostátní finále přeboru škol v orientačním běhu

8. 6. 22

V úterý 7. června 2022 proběhlo v Prostějově finále přeboru škol v orientačním běhu. Tato každoroční soutěž se konala po dvouleté pauze způsobené omezeními sportovních akcí. Organizátoři připravili prodloužený sprint – nejkratší trať dívek kategorie D7 (6. a 7. třída ZŠ) měřila 2,9 km; nejdelší kategorie chlapců HS (střední škola) téměř 4,5 km. Kontroly byly situovány jak v městském prostředí, tak v terénu podél místní říčky Hloučela. Během závodu musela většina účastníků několikrát říčku brodit. Závěrečný úsek některé kategorie zavedl na centrální kurt prostějovského tenisového klubu, cílová rovinka byla umístěna na místním velodromu.

Přečíst celý článek


Beseda k 77. výročí konce války

6. 6. 22

Dne 2. května 2022 se v kulturním domě konala beseda k připomenutí výročí 77 let od konce 2. světové války, určená pro vyšší ročníky Gymnázia Karla Čapka v Dobříši. Beseda byla rozdělena na dvě části. V první části vystoupili tři přednášející zabývající se regionální historií – PhDr. Jan Michl, Ph.D., historik z Depozitáře a archivu Muzea města Dobříše, PaedDr. Josef Velfl, historik a ředitel Hornického muzea v Příbrami, a Petr Kadlec, autor mnoha knih o historii Dobříšska a Novoknínska. Studenti se mohli dozvědět mnoho zajímavých informací o posledních dnech války v Dobříši, o útěku příslušníků SS do amerického zajetí či o letcích v britské RAF pocházejících z nejbližšího okolí.

Přečíst celý článek


Muzeum císařského Říma

1. 6. 22

Dne 24.5.2022 se během školního vyučování na naší škole odehrál dějepisný projektový den pro primu, kvintu a skupinu studentů 1. ročníku. Žáci kvinty a prvního ročníku byli rozděleni do skupin, ve kterých měli zpracovat život a dílo vybraného římského císaře. Skupin nakonec bylo 6 - Oktavianus Augustus, Caligula, Nero, Hadrianus, Marcus Aurelius a Konstantin. Studenti vytvořili krátký program a připravili zajímavé exponáty. Tím se stvořilo krásné dějepisné muzeum.

Prima po malých skupinách postupně prošla celé muzeum a měla za úkol zjistit co nejvíce informací, aby následně zvládli napsat test. Účelem bylo, aby se všechny zapojené třídy, ve kterých se toto období právě teď probírá, naučily informace zábavným způsobem. Tvůrci mohli popustit uzdu představivosti a tak se stalo, že všichni zúčastnění byli svědky perfektních hereckých výkonů, které však byli zároveň velmi poučné.

Přečíst celý článek


Krajský Přebor škol v orientačního běhu ovládli žáci z Dobříše

23. 5. 22

[zdroj: Dobříšsko aktuálně, 23. 2. 2022]

Ve středu 18. května 2022 uspořádal v Dobříši oddíl orientačního běhu OK Dobříš velký závod - krajské kolo Přeboru škol v orientačním běhu 2022. Na závod přijela školní družstva z celého Středočeského kraje a cílem nakonec proběhlo 248 žáků a studentů základních a středních škol a víceletých gymnázií.

Krajské kolo Přeboru škol v orientačním běhu 2022 se běželo ve středu dopoledne na speciální (nové) sprintové mapě v zámeckém anglickém parku v Dobříši a v přilehlém sportovním a školním areálu 2. ZŠ Dobříš. Vypsané kategorie byly odstupňované podle věku a rozdělené na dívky a chlapce. V každé kategorii mohlo startovat maximálně 5 dětí za školu a bodovaly vždy jen nejlepší dva závodníci za danou školu v jedné kategorii.

Přečíst celý článek


Juniorský maraton 2022 Praha

28. 4. 22

Po 3 letech se naše škola mohla opět zapojit do celostátní soutěže družstev v běhu Juniorský maraton 2022.

Krajské kolo proběhlo v úterý 26.4.2022 v Praze v areálu Výstaviště Holešovice současně s přeborem Prahy. Na startu se sešlo celkem 77 štafet a více než 750  běžců společně se štafetami učitelů.

Naší školu reprezentovaloi 6 chlapců a 4 dívky. Cílem bylo zlepšení času z posledního ročníku 2:59:35. a posun v tabulce družstev.

Závod se nám podařilo skvěle rozběhnout a před polovinou závodu jsme byli v čele středočeských štafet. To jsme však ještě netušili, že za příbramské a benešovské gymnázium budou v závěrečných úsecích nastupovat atleti a triatlonisté závodící pravidelně na mistrovství republiky. Velmi dobrá byla i parta studentů z Hořovic.

Přečíst celý článek


BRUTUS: Tak jsme první noacóóó

22. 4. 22

[zdroj: Středočeský kraj]

Matematický klokanI v letošním roce se během měsíce dubna uskutečnila studenty oblíbená soutěž s názvem EUROQUIZ – Středoškoláci a Evropa 2022. Soutěže se mohli zúčastnit studenti prvních a druhých ročníků středních škol, v rámci spolupráce Středočeského kraje se třemi regionálními partnery, kterými jsou Burgundsko ve Francii, spolková země Porýní-Falc v Německu a Opolské vojvodství v Polsku.

Přečíst celý článek


Fata Morgana

21. 4. 22

V úterý 12.4.2022 se studenti kvinty zúčastnili plánované exkurze do Botanické zahrady v Tróji s komentovanou prohlídkou skleníku Fata Morgana. Studenti se seznámili s expozici subtropické, tropické a horské květeny, poznali, jak se rostliny adaptují na nedostatek vody v polopouštích a savanách, jak lze sukulentní rostliny využívat jako léčivky nebo textilní materiál. Největší část skleníku je věnována floře tropického deštného lesa, která je přizpůsobená nedostatku světla (epifyty), různým opylovačům (hmyz, kolibříci, netopýři) a také praktickému použití plodů a semen.

Přečíst celý článek


Chemická olympiáda: nejlepší v ČR a další úspěchy studentů

12. 4. 22

Patnáct našich studentů se letos opět zúčastnilo chemické olympiády. Po třech letech bylo možné konečně opět uspořádat chemické olympiády “offline”, které tradičně zahrnovaly i praktické dovednosti v laboratoři. 

Laboratorní práce byly letos zaměřeny analyticky, studenti například experimentálně zjišťovali tvrdost vody nebo zkoumali přítomnost látek v neznámém vzorku.

Z nejlepších studentů ve škole postoupilo vždy několik účastníků  do okresního a do krajského kola. V kategorii, která zahrnuje nižší gymnázium, postoupily přes školní a okresní kolo naše dvě studentky Lea Magdalena Škultéty (tercie) a Magdaléna Nováková (kvarta).

Přečíst celý článek


Práce na záchrance

11. 4. 22

V pátek 8. dubna 2022 zpestřila náš společenskovědní seminář zajímavá beseda. Navštívila nás moc milá slečna záchranářka - Tereza Bechová. Tereza je absolventkou našeho gymnázia, poté se rozhodla studovat na zdravotní sestru a specializovat se na děti a mládež. Po zkušenosti s prací v psychiatrické léčebně začala na záchranářské lince pro město Praha a pravidelně se také účastní výjezdů záchranky. Díky vyprávění z praxe poutavým způsobem obohatila naše znalosti první pomoci a představila některé psychopatologické jevy v naší společnosti, zejména v Praze, kde působí na dispečinku. Zároveň nám vyprávěla o neuvěřitelných zážitcích a příhodách, jichž byla svědkem. Ač byly leckdy její zásahy doopravdy závažné a některé situace složité, dokázala nám všechny příběhy vylíčit odlehčeným až humorným  způsobem. A ani slabší povahy neomdlévaly při zmínce o otevřených zlomeninách, porodech v autě nebo noze zapomenuté v metru. :-) Za její profesionalitu a pohotovost při telefonátech, v situacích, kdy je potřeba chladná hlava, jí patří náš obrovský obdiv.

Přečíst celý článek


Matematický Klokan 2022

7. 4. 22

I tento rok na naší škole proběhla soutěž Matematický klokan. V každé ze čtyř kategorií jsme získali v rámci okresních výsledků alespoň jedno medailové umístění. V kategorii Kadet jsme dokonce do trojice nejlepších nepustili nikoho jiného. Jak to tedy letos dopadlo?

BENJAMIN (1105 řešitelů v okrese)
Matematický klokan 1. místo: Veronika H., sekunda
3. místo: Marek M., Ondřej L., Veronika F., všichni sekunda

KADET (938 řešitelů v okrese)
1. místo: Michal B., tercie
2. místo: Antonín J., kvarta
3. místo: Alžběta R., tercie

Přečíst celý článek


Online konference projektu RIGHTS

26. 3. 22

project RIGHTSV rámci mezinárodního projektu RIGHTS Erasmus+ (Česká republika, Irsko, Itálie, Německo, Norsko) se v březnu konaly videokonference mezi studenty a učiteli z partnerských zemí. 

Naše gymnázium se ujalo přípravy a moderování dvou konferencí s německými a italskými partnery. Jednání probíhala v sedmi mezinárodních skupinách, celkem se zúčastnilo 48 italských, 14 německých a 15 českých studentů.

Program konference byl rozdělen do tří částí. Nejdříve se účastníci seznámili, představili a povídali si o svých zájmech, školách a zemích. Nejdelší část byla věnována tématům souvisejícím s projektem. Naši studenti ve spolupráci s německými a italskými předem připravili otázky z oblasti lidských práv, fake news, svobody projevu a podobně. Na závěr také diskutovali o mezinárodní konferenci, která se bude konat od 30. 4. – 4. 5. 2022 v partnerské škole ve městě Imola v Itálii.

Přečíst celý článek


Beseda ke studiu na vysokých školách

8. 3. 22

Beseda MATDne 4.2 2022 proběhla na naší škole přednáška pro studenty třetích a čtvrtých ročníků semináře z matematiky. Přednášejícími byli studenti vysokých škol Jan Picka z ČVUT a Václav Havel z VŠE. Sdělili nám mnoho poznatků k přijímacím zkouškám na tyto školy a také podrobnější informace o průběhu studia a jednotlivých oborech. Též jsme se dozvěděli jaký je vlastně život na vysoké škole, jak funguje ubytování na kolejích i jak je to se stravováním v menzách. Přednáška byla velice zajímavá a dozvěděl jsem se hodně nových informacích, které určitě využijeme.

Jonáš Chroumal, 4. ročník

Přečíst celý článek


První tři místa v okresním kole chemické olympiády

4. 3. 22

Okresní kolo olympiády z CHEDne 4.3. se tři nejlepší studentky z kvarty a tercie po výběru ze školního kola chemické olympiády zúčastnily v Příbrami okresního kola. Čekaly je čtyři hodiny testů a zkoušek, kde byly ověřovány teoretické znalosti i praktické dovednosti v laboratoři. Z dvanácti studentů z příbramského okresu obsadila naše děvčata první tři místa. Magdalena Nováková (kvarta) první místo, Lea Magdalena Škultéty (tercie) druhé místo a Klára Bílková (kvarta) třetí místo. 

Úspěch jsme prozatím oslavily nákupem v knihkupectví za vyhrané poukázky a gerberkami. Majdu a Leu čeká ještě za necelý měsíc finální kolo celostátní soutěže, držte jim palce!

Přečíst celý článek


Sbírka pro Ukrajinu

2. 3. 22

Sbírka pro UkrajinuNepochybně jste již slyšeli o válce na Ukrajině vyvolané ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ve čtvrtek 24. února 2022 došlo ke vpádu ruských vojsk na území Ukrajiny a hned první den války si vyžádal lidské oběti, o materiálních škodách ani nemluvě. Ukrajinská vojska se ale statečně brání a jsou odhodlána zemřít v boji za svou vlast. 

Politický vztah Ruska a Ukrajiny historicky nikdy nebyl klidný. Ukrajina je Ruskem vnímána jako území, které nemá právo na samostatnost a musí přistupovat na podmínky diktované ruskými představiteli v čele s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Občané Ruska jsou manipulováni ruskými médii šířícími lživé informace (například, že Rusko se pouze brání). Zatímco ukrajinské ženy a děti prchají na západ, jejich otcové a manželé mají povinnost zůstat a bránit vlast.

Přečíst celý článek


Globální ekologické problémy

31. 1. 22

poster odlesňování Byla uzavřena anketa o nejlepší postery na téma Globální ekologické problémy, které vytvořili studenti v rámci zeměpisného semináře 3. ročníku a septimy. Nejvíce zaujal projekt Odlesňování, jehož autory byli Adéla Hušková, Vanda Sojková a Štěpán Souček – získal 32 hlasů. Na děleném druhém místě se umístily postery Znečišťování moří a oceánů (Veronika Beranová, Anna Hušková, Matěj Homolka) a Australské požáry (Melissa Valentová, Barbora Kopecká a Matyáš Šulc). Vítězům blahopřejeme a děkujeme za hojné hlasy do ankety.

 


Vánoční akademie

4. 1. 22

Jako každý rok se i letos na našem gymnáziu uskutečnila vánoční akademie. Výroční 30. ročník nesl název GYMKČ má talent! Celá akce byla ovšem netradiční, vzhledem k vládním opatřením proti koronaviru bylo veškeré snažení našich studentů přesunuto do online prostředí. Stream proběhl 22. prosince odpoledne.

Jak už název akademie napovídá, úkolem tříd bylo ukázat nám, co v sobě mají. Každá třída formou videa předvedla jeden z vylosovaných talentů, výběrem bych uvedla kouzelnické nebo cirkusové vystoupení, sportovní triky, nebo vystoupení ve stylu StarDance. Navíc se ve videu musel objevit určitý předmět, také vylosovaný. Toto vše musela každá třída shrnout do 10 minut. 

Přečíst celý článek