Kronika


1. místo Dana Rysa ve fotografické soutěži

31. 12. 8

Středočeský kraj vyhlásil v září fotografickou soutěž pro studenty středních škol. Fotografie měly být zaměřeny na cestování a volnočasové aktivity na území kraje. Hlavními tématickými okruhy byly: Památky a kulturní akce, Radost z pohybu, Zážitek na vodě, ve vzduchu a v podzemí.

V prosinci pořadatelé soutěž vyhodnotili a bodoval i student dobříšského gymnázia. A tak  ředitelka školy při příležitosti školní akademie předala ocenění v kategorii Památky a kulturní akce našemu studentovi. První místo získal Dan Rys z oktávy se svým snímkem podhradí Karlštejna.

Se svolením Dana fotografii zveřejňujeme (technické parametry: fotoaparát Nikon, objektiv Sigma 10-20 mm 1:4 - 5.6; expoziční čas: 1/100, clona: 4.00, ohnisková vzdálenost: 10 mm):

Přečíst celý článek


Karel Čapek a jeho obyčejný svět

25. 12. 8

Česká televize odvysílala v den 70. výročí smrti Karla Čapka dokumentární film Karel Čapek a jeho obyčejný svět. Téměř hodinový pořad představil Čapka jako spisovatele, filozofa, ale i občana a najdete v něm i některé nové souvislosti jeho života a úvahy o jeho tvorbě.

Pokud jste pořad prošvihli, nebo ho chcete vidět ještě jednou, můžete si ho pustit v iVysílání České televize.


18. vánoční akademie - C'est la vie

20. 12. 8

Druhá letošní akademie proběhla v dobříšské sokolovně 19. prosince 2008. Za ústřední téma již 18. vánoční akademie vybrali třeťáci a septimáni motto: c'est la vie. V duchu zvolání to je život se neslo celé páteční dopoledne.

Studenti měli tentokrát za úkol kromě scének připravit krátké videopředstavení třídy - My a Dobříš. Námětem samotných scének se staly různé etapy lidského života: porod, první láska, důchod či smrt. Témata (a tím i pořadí) si třídy vylosovaly měsíc předem, učitelé dostali za úkol zpracovat první sex.

Program akademie

  • 3. ročník - POROD
  • Kvarta - MIMINO
  • 2. ročník - ŠKOLKA
  • 1. ročník - PRVNÍ RANDE
  • Kvinta - STŘEDNÍ ŠKOLA
  • Učitelé - PRVNÍ SEX
  • Oktáva - SVATBA
  • Tercie - TĚHOTENSTVÍ
  • Sexta - VÝCHOVA DĚTÍ
  • 4. ročník - ŠTVRŤÁK ŠTRAJK
  • Sekunda - KRIZE STŘEDNÍHO VĚKU
  • Prima - DŮCHOD
  • 3. ročník - POHŘEB

Přinášíme ochutnávky prezentací některých tříd a videa z vystoupení 4. ročníku a profesorů.

Přečíst celý článek


Malá vzpomínka na Karla Čapka

16. 12. 8

Dne 11. prosince se konala v KD Dobříš vzpomínková akce k 70. výročí úmrtí slavného českého spisovatele Karla Čapka. Měli jsme možnost zhlédnout hudební vystoupení, zajímavá povídání a také dramatické ztvárnění povídky Šlépěj na motivy povídek z Božích muk a Povídek z jedné a druhé kapsy. Byl jsem přímým účastníkem, a tak mohu říci, že zkoušení bylo hektické, ale po vstupu na jeviště se vše uklidnilo a mohli jsme začít řešit nevyřešitelnou záhadu…

Za zmínku stojí i pochvala jednoho mého spolužáka. Cituji: „Překvapil mě proslov profesora Vondráčka, který se zasloužil o to, že se naše gymnázium jmenuje po K. Čapkovi. Moc hezky mluvil a dost mě tímto projevem zaujal. Objevily se i různé hudební vsuvky, které byly příjemným naladěním toho, co se bude dít dále. A konečně přišlo ono představení o tajemnu, které se opravdu povedlo, a mí spolužáci mě rozhodně nezklamali, ba naopak.“ Nezbývá, než Petru Hůlovi poděkovat za hezký komentář.

Přečíst celý článek


Výměnný pobyt v Nizozemsku

1. 12. 8

Koncem října měl druhý ročník skvělou příležitost poznat novou zemi. První část výměny je za námi. Po pěti dnech strávených v Nizozemsku v hostitelských rodinách si rozhodně nikdo nemůže na nic stěžovat. Každý z nás poznal kus nové kultury, kus nové země.

První den pobytu jsme si šli prohlédnout tamější školu, která byla mimochodem asi tak desetkrát větší než ta naše, takže měli všichni trošku problém s orientací. Pracovali jsme na různých projektech, zaměřených na rozdíly mezi Českou republikou a Nizozemskem.

Výlet do Amsterodamu byl naplánovaný na druhý den. Hned po příjezdu jsme se vydali na plavbu po všemožně zkřížených kanálech po řece Amstel. K vidění byly spousty památek a také typické vysoké v řadách postavené domy. V programu byla návštěva dvou muzeí, kde jsme se umělecky vzdělávali. Na předposlední den byla v plánu prezentace našich projektů. Výsledky prací budou zaslány do Bruselu.

Přečíst celý článek


Krčský les

20. 11. 8

V sobotu 15.11. byla uspořádána exkurze do přírodní rezervace Krčský les a přilehlých rybníků. Proběhla ve spolupráci se studentem PedF UK Kamilem Korejsem, který tuto lokalitu monitoruje v rámci své diplomové práce a celou oblastí nás provedl. Exkurze byla profesionálně připravená a byla doplněná o odborný výklad na úrovni,kterou mohli pochopit všichni zúčastnění studenti. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací, počínaje geologickým profilem této rezervace a konče, třeba velmi exkluzivní informací o potvrzeném výskytu kraba říčního v této oblasti.

Rozebrali a určili jsme si také různé druhy ekosystémů rostoucí v této rezervaci na poměrně malém prostoru - lužní les, dubohabřiny a bory. Měli jsme opět štěstí na počasí a celý výlet jsme si pěkně užili. Myslím,že nebudu mluvit jenom za sebe, ale i za studenty a chtěl bych touto cestou poděkovat panu Korejsovi za krásný výlet i za to, že si našel ve svém nabitém kalendáři čas na studenty gymnázia.

Přečíst celý článek


Výprava za cestovatelskou inspirací

13. 11. 8

7. - 9.11.2008, kongresové centrum Brno - festival cestovatelů

Uplynulý víkend jsme navštívili celoevropsky významný festival outdoorových filmů v Brně. Studenti měli možnost se setkat s opravdovými velikány současné cestovatelské ekipy ČR. Viděli spoustu zajímavých filmů a také absolvovali řadu zajímavých přednášek a opět trochu více získali představu o světě který nás obklopuje. Myslím, že velká většina si z festivalu odnesla nezapomenutelné zážitky a také inspiraci do budoucnosti. Také zjistili, že tito velikáni jsou obyčejní přátelští lidé a že nic není nemožné, jen musíte chtít něco ve svém životě dokázat…

Ondřej Bílý

Více informací naleznete na stránkách projektu Biologie a historie v praxi - zpráva z návštěvy.


Prima v pravěku

12. 11. 8

Dnes je konečně pátek. Den, na který jsme se všichni těšili. V hodinách dějepisu jsme se učili o pravěku. Říkaly jsme si, jak pravěcí lidé žili, kde bydleli, co jedli a co vyráběli. Nebo třeba jakým způsobem lovili zvěř. Tak proč si neudělat pravěký den.

Netrpělivě jsme čekali na pátou hodinu, až konečně po biologii zazvonilo na přestávku. Tryskem jsme vyrazili dolů do třídy a do šatny pro naše "pravěké" oblečení. Rychle jsme se převlékli. Odejít ze třídy bylo snadné, ale dostat se zpět, to bylo nad lidské síly. Naše oblečení vzbuzovalo takovou pozornost, že projít tak, aby si nás nikdo nevšiml, bylo opravdu těžké.

TICHO! Co to slyším? Aha, ten starý známý zvuk. Zvonění! Následující dvě hodiny budeme žít jako v pravěku.

Přečíst celý článek


Středoškolské hry v basketbale

11. 11. 8

5.11.08 se v Příbrami konaly Středoškolské hry v basketbale dívek. Družstvo ve složení Markéta Chytrá, Zuzana Kozáková, Klára Rampová, Petra Kozohorská, Tereza Mlýnková, Petra Kopalová, Katka Petrželová, Karolina Hejrová, Lenka Myslivečková, Zuzana Vonková obsadilo 6. místo. Všem děkujeme za reprezentaci školy.

6.11.08 se v Příbrami konaly Středoškolské hry v basketbale chlapců. Školu reprezentovali tito chlapci: Marek Slavík, Petr Čulík, Jaroslav Musil, Jan Švirk, Vojta Tesárek, Aleš Hovorka, Martin Švirk, Josef Horký, František Sklenář, Vojta Kopáček. Družstvo obsadilo po velmi dobrém výkonu 8. místo. Děkujeme za reprezentaci školy.


Výměnný pobyt Česko-Norsko

10. 11. 8

V červnu a na začátku září jsme měli možnost poznávat norskou kulturu a navazovat přátelství s norskými studenty z gymnázia z Leny. Naše třída septima byla už od minulého roku zapojena do projektu IdEa (International dialogue about energy and alternative sources), ve kterém každý z nás vypracovával prezentaci o energii a jejich zdrojích v Čechách. Tyto práce měly vést nejen k tomu, abychom se o daném tématu dozvěděli více, ale abychom posléze mohli porovnat situaci v naší i severské zemi.

První naše setkání s norskými studenty proběhlo v Norsku. Ubytovaní jsme byli v rodinách, což bylo pro nás přínosné z hlediska poznávání nové země se vším všudy a po nesmělých začátcích i v ohledu přátelství a zábavy. V prvních dnech jsme si prohlédli zajímavosti Osla a nějaký čas strávili ve škole a v okolí města Leny. Poté následoval třídenní pobyt v horách, kde jsme mohli pozorovat nádhernou čistou přírodu plnou modravé vody, vodopádů, fjordů,… Po uplynutí týdne, který jsme zde strávili, si většina z nás řekla, že se do Norska určitě ještě vrátí.

Přečíst celý článek


Zahajovací konference projektu WAI na dobříšském gymnáziu

6. 11. 8

Zahajovací konference novéhomezinárodního projektu s názvem WAI  („WHO AM I?“) se konala od 22. do 26. října 2008 na Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši. Tímto projektem pokračuje dlouholetá úspěšná spolupráce středních škol ze sedmi evropských zemí (Belgie, Česká republika, Irsko, Itálie, Německo, Nizozemsko, Norsko). Během svého pobytu na Dobříši učitelé zastupující jednotlivé školy podrobně připravili projektový rok 2008/09 a také navštívili známá místa v okolí - dobříšský zámek, Vysokou u Příbrami, památník Vojna u Příbrami, Svatou Horu a samozřejmě i Prahu.

Příjemné chvíle strávili při setkání s ředitelkou našeho gymnázia p. Z.Cimickou a se starostou města Dobříše p. J.Melšou. Studenti, kteří budou do projektu zapojeni (výběr z 2.ročníku a sexty), měli možnost se osobně se zahraničními učiteli pozdravit a krátce s nimi pohovořit.

Přečíst celý článek


Naše studentka na prestižní anglické škole

1. 11. 8

Na fotografii najdete naši studentu Tamaru Mickovou (tercie), která v současnosti studuje ve Velké Británii. Její studijní výsledky jsou tak dobré, že se ji ředitel britské školy chce přeložit z mezinárodní školy do školy čistě anglické.


Jdeme k Vám na návštěvu, pane Čapku

21. 10. 8

Počasí se na nás trochu mračilo, moc se nám na cestu anglickým parkem nechtělo. Ale nakonec jsme vyrazili a určitě nikdo nelitoval. Čekala nás „literární cestovka“. A protože jsme Gymnázium Karla Čapka, zajisté není těžké uhodnout, po stopách kterého spisovatele jsme se vydali.

Malí gymnazisté se pustili do „práce“ s velkým nadšením, netrpělivě hledali důmyslně skryté papírky s otázkami a všichni chtěli odpovídat. A že to nebyly otázky jednoduché! Dášeňka a Devatero pohádek, to je přece pro mrňata. Studenti primy velmi překvapili svými znalostmi. Připravili se opravdu pečlivě. Nastudovali údaje ze spisovatelova života, ale poradili si i s válečnými dramaty. Cesta končila v Památníku Karla Čapka ve Strži. Počasí se umoudřilo a přestalo s námi laškovat. Barevný podzim si pohrával s listy stromů a bylo krásně. Seděli jsme v altánku, povídali si o Čapkovi, o jeho knihách a poznali jsme, že čeština nejsou jen diktáty a slohová cvičení, ale že se mnohé můžeme dozvědět i mimo školní lavice.

Přečíst celý článek


Nové projekty Gymnázia Karla Čapka

20. 10. 8

Naše škola uspěla se svými projekty podanými do Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK). Projekty Kolik řečí znáš… a Biologie v praxi byly předloženy v rámci první výzvy oblasti podpory Zvyšování kvality ve vzdělání.

Jejich cílem je obohatit výuku angličtiny a biologie pomocí moderních výukových metod a přístupů.

Projekt Kolik řečí znáš.. je zaměřen na zkvalitnění výuky anglického jazyka. Z prostředků OPVK budou hrazeny náklady na výuku angličtiny rodilým mluvčím, na tvorbu e-learningových kurzů, pořízení cizojazyčné knihovny a na další aktivity zaměřené na podporu žáků i učitelů. Celkové náklady projektu jsou tři miliony korun.

Přečíst celý článek


Soutěž o Evropské unii

15. 10. 8

Minulý týden se konala v Praze vědomostní soutěž o EU, která byla určena pro studenty středních škol ze Středočeského kraje. Jednalo se o soutěž, ve které studenti měli prokázat své vědomosti o historii a fungování Evropské unie. Odměnou pro 35 nejlepších bude studijní cesta do sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku. Této soutěže se zúčastnily čtyři studentky, které zvládly napsat vědomostní test tak dobře, že se dostaly mezi nejlepší účastníky testu. Z GKČ na exkurzi pojedou studentky oktávy: Kristýna Konířová, Simona Kuncová, Markéta Jarošová a studentka 4. ročníku Kateřina Landová. Studentkám gratulujeme a přejeme hezkou cestu.


Ekologický kurz Horní Maršov

12. 10. 8

V pondělí 6.10.2008 vyrazil 3. ročník do Krkonoš na pětidenní ekologický kurz do Střediska ekologické výchovy v Horním Maršově. Většina mých spolužáků odjížděla z Dobříše s rozporuplnými pocity. Nikdo nám totiž žádné přesnější informace o dění v ekostředisku nepodal. Nyní chápu proč – aktivity zde se nedají pořádně vysvětlit, ani se nedají tak věrohodně popsat, prostě je nutné je zažít.

Program se skládal s různých témat a rozhodně se nejednalo jen o ekologii. K jednotlivým tématům (např. člověk, globální problémy, vyhynulá zvířata) se hráli různé hry v náhodně vybraných skupinkách. Tímto způsobem jsme se dozvěděli informace mnohem lepším způsobem, než aby do nás tamější instruktorky „biflovaly“ všemožné termíny a moudra. Za zmínku stojí celodenní výlet na Sněžku, který byl sice namáhavý, ale pohled na krajinu stál opravdu za to. Počasí nám totiž opravdu přálo. Dalšími aktivitami kromě kolektivních her, byla návštěva fary, kde jsme měli možnost si vyzkoušet pracovat se lnem, a také si třeba podojit kozu :-D

Přečíst celý článek


Ekoolympiáda Vlašim 25.9. - 27.9.2008

29. 9. 8

 O uplynulém víkendu se naše studentky - Denisa Chadimová, Markéta Chytrá a Marina Medvěděva zúčastnily krajského kola Ekoolympiády ve Vlašimi a obsadily v těžké konkurenci dělené šesté místo a se ctí reprezentovaly naše gymnázium. Statečně se praly s nástrahami úkolů, které si na ně připravila komise a nenechaly se zahanbit ani v některých poměrně těžkých praktických činnostech. Touto cestou bych jim chtěl poděkovat za účast a doufám, že jim účast na olympiádě a porovnání svých znalostí s ostatními studenty dodala do dalšího studia novou motivaci.

Mgr. Ondřej Bílý

Přečíst celý článek


Ceny města Dobříše předány

29. 9. 8

[www.mestodobris.cz, 15.9.2008]

Byl to krásný a zcela jistě i dojemný okamžik, když pan prof. Miroslav Olič a pan Jan Tománek v sobotu 6. září 2008 přebírali z rukou starosty města Dobříše Mgr. Jaroslava Melši a zástupce rodiny Colloredo-Mansfeld Ing. Josefa Myslivce Cenu města Dobříše. Zaplněný zrcadlový sál dobříšského zámku aplaudoval ve stoje.

Vraťme se ale na začátek. Oceněné, jejich rodinné příslušníky, hosty, spoluobčany a přátele  Dobříše přivítala Mgr. Ivana Lenerová, která se ujala moderování celého večera. Ve své úvodní řeči připomněla, že myšlenka udělování výročních cen je poměrně mladá a reflektuje potřebu nějakým významným způsobem vyzdvihnout výjimečné občany města Dobříše. Poprvé byli na základě návrhů občanů doporučeni k jejímu udělení osobnosti zcela jistě výjimečné, a to z mnoha ohledů. Pan profesor Olič, historik a nestor dobříšských pedagogů, především za svůj nezpochybnitelný morální kredit a celoživotní vysoce ceněnou pedagogickou a výchovnou činnost a jednadvacetiletý Jan Tománek, po těžkém úrazu v r. 2002 upoutaný na invalidní vozík, za své významné úspěchy, kterých dosáhl jako handicapovaný sportovec ve sportovním odvětví handbike. Oba ocenění byli publiku představeni slovem i filmovými medailonky TVstudia Havelfilm, které neformálně a velmi lidsky přiblížily jejich osobnost, myšlenky a životní optimismus, který nesobecky rozdávají nám všem.

Přečíst celý článek


Memories forever > what Czech students said about the NO-CZ exchange.

29. 9. 8

... I´d like to say it was great experience for me to meet students from Norway. I learned a lot about sources of energy in Norway, also alternative ones. Great opportunity to get to know culture, Norwegian countryside, taste traditional food. Of course, it was about talking, tolerating people and their differences - you know, it can be quite hard to live in a foreign family with people you haven´t met before. But I really loved it.    (Zuzka Musilová)

                                                          ... our exchange was really amazing. I enjoyed it a lot. Beautiful country and program in Norway. In the Czech Republic it was different but I also liked it.

Přečíst celý článek


Sportovní svět Honzy Tománka

28. 9. 8

[Periskop Příbram, 36/2008]

Začátkem září převzal Jan Tománek v zrcadlovém sále dobříšského zámku Cenu města Dobříše za výjimečný počin v roce 2007 v oblasti sportu. Od roku 2002, kdy ho při návratu z fotbalového tréninku srazilo auto, je upoután na invalidní vozík. Nic nevzdal, aktivně se věnuje sportům pro hendikepované a jeho prioritou se staly závody Handbike.

Honzo, jak jste se k tomuto sportu dostal a jak hodnotíte své úspěchy?

„Do svých patnácti let, než jsem skončil v nemocnici, jsem hrál aktivně fotbal a věnoval se cyklistice. Mým posledním závodem před úrazem v říjnu 2002 byla Jizerská šedesátka. Když jsem po úrazu začal s rehabilitacemi, s plaváním, a postupně vyzkoušel jiné druhy sportu, bylo pro mě setkání s handbikem jasnou volbou. Handbike je vlastně obdoba silniční cyklistiky pro vozíčkáře. Mé kolo se liší snad jen v tom, že je posazeno hodně u země, má tři kola a pohání se rukama. Jedná se o silový sport, a jeho výkonnost roste s věkem. Já jsem na něj ve svých jednadvaceti letech ještě poměrně mladý, na špičce bývají i čtyřicetiletí závodníci. Závody handbike pořádají různé federace, závodníci jsou rozděleni do tří kategorií podle stupně postižení, nikoli podle věku. Dva roky po úrazu jsem se již zúčastnil finále evropského poháru ve Vídni. V roce 2006 jsem se stal Mistrem ČR a v dalších letech získal titul vicemistra. Loni jsem vybojoval celkové desáté místo v Evropském poháru, a nejvíce si cením jedenáctého místa ve Světovém poháru.“

Přečíst celý článek


Bolestné chvíle života školy

17. 9. 8

Dne 18. 9. 2008 se rozloučíme s kolegou panem Jakubem Hřebačkou. Na Gymnáziu v Dobříši učil téměř 50 let a vychoval bezpočet studentů, které si k našemu obdivu všechny pamatoval.

Sdílíme zármutek rodiny, slovy nelze vyjádřit pocit prázdna v duši.

Chceme bývalé i současné kolegy a studenty ujistit, že výborný a všestranný pedagog bude i nadále žít v našich srdcích.

Zdeňka Cimická

Rabíndranáth Thákur: Až přijde hodina odchodu

Až přijde hodina odchodu
já spílat či naříkat nebudu.
Raději svou větou poslední
já chválu provolám osudu.

Řeknu mu: přijmi má děkovná slova
- to za to, žes úžas v mé duši
probouzel znova a znova

Tak jako přede mnou mé hory stojí
a chrání si celistvost svoji
jíž ani jeskyně, sluje a propasti
nemohou otřásti,
tak i já vídal jsem,
přes všechny trhliny,
krásu a smysl světa.

Proto ať k díkům a ke chvále
má poslední píseň vzlétá.


Cena města Dobříše

12. 9. 8

[Periskop Příbram, 34/2008]

V zaplněném Zrcadlovém sále dobříšského zámku byla v podvečer 6. září udělena poprvé Cena města Dobříše dvěma dobříšským občanům. Cena za celoživotní přínos a vzdělávání byla slavnostně předána nestoru Gymnázia Karla Čapka Dobříš Miroslavu Oličovi, a za výjimečný počin v roce 2007 v oblasti sportu Janu Tománkovi.

Oba kandidáti byli představeni a před předáním ceny byl o každém promítnut krátký medailonek. Plaketa byla vyrobena podle návrhu Zuzany Hutňanové a vyrobena v Umělecké slévárně Aleše Svojitky ve Staré Huti. Má podobu těžítka, a záměrem díla bylo vyjádření abstraktní volnosti myšlenek. Návrh Pamětního listu realizoval Jaroslav Slanec.

Přečíst celý článek


Anglie z pohledu studentů sexty

11. 9. 8

Sexta. Rok úmorného studia a strachu z malé maturity, rok zábavy a hledání smyslu života, rok dospívání. Vcelku stručná definice tohoto zdánlivě nezajímavého ročníku gymnázia. Některým by to možná stačilo, naší třídě však nikoliv. Pro nás bude sexta jednoznačně ve znamení vzpomínek na první týden v září… Anglie, země plná starobylých památek, překrásných zahrad, magických míst, zkrátka země nekonečných možností. Do ní se zamilujete na první pohled.

Když jsem se spolužáků ptal, jaký mají pocit z tohoto školního zájezdu, jednoznačně odpověděli - super. Není se čemu divit, takhle nabitý týden jen tak někdo z nás nezažil. Bylo velmi potěšující spatřit místa, o kterých se nám jenom snilo, když jsme je mohli vidět například v učebnici zeměpisu. Po příjemné plavbě trajektem napříč průlivem La Manche jsme se vydali dobýt hlavní město, Londýn. Toto osmimilionové, kosmopolitní centrum skrývalo kromě nepřestávajícího deště také mnoho překrásných památek. Big Ben, Tower Bridge, Tower of London, Trafalgar Square, Buckinghamský palác, Westminster Abbey, Kensingtonský palác. To jsou místa, kde název mluví za vše. Ovšem tím můj výčet nekončí.

Přečíst celý článek


Anglie z pohledu učitele

11. 9. 8

Přínos této akce pro vztah studentů k cizímu jazyku je jednoznačně velmi pozitivní.

Několikadenní pobyt v anglickém prostředí jistě neznamená zásadní posun v jazykových dovednostech jednotlivých studentů, ale dokáže udělat téměř zázraky s jejich motivací a postojem k anglickému jazyku. Mnozí studenti dosud měli jen minimální nebo žádnou možnost vyzkoušet angličtinu v rozhovoru s člověkem, pro něhož je rodným jazykem. Taková zkušenost, navíc umocněná atmosférou společné typické anglické snídaně či večeře, je pro všechny studenty neocenitelná.

Rovněž „ochutnání“ reálného prostředí, o kterém se studenti v hodinách dozvídají jen z textů a fotografií, je jedinečné. Jak lépe studenty připravit např. na maturitní okruhy týkající se Velké Británie, Londýna, typického anglického domu, způsobu stravování, historie a dalších reálií než jim alespoň na krátkou dobu umožnit osobní kontakt a nahlédnutí do tohoto světa?

Přečíst celý článek


Studentky gymnázia reprezentovaly svoji školu v Holandsku

17. 6. 8

V úterý 13. 5. 2008 vyrazily čtyři studentky Gymnázia Karla Čapka v Dobříši (Tereza Bechová, Gita Bláhová - 2. ročník, Tereza Kašparová, Karolína Svobodová - sexta) spolu se svými dvěma profesory (I.Coufalová, J. Melicharová) reprezentovat svoji školu na mezinárodní konferenci projektu E-UTH do holandského města Geldrop-Mierlo.

Na místo jsme dorazily po 13hodinové cestě. V Holandsku proběhlo uvítání ve škole, následné rozdělení do hostitelských rodin holandských studentů a poté volný program v rodinách.

Ve čtvrtek program začínal oficiálním uvítáním ve škole, kde jsme se poprvé setkaly  i se studenty z jiných zemí (Německo, Itálie, Belgie, Irsko, Norsko, Holandsko). Následovala prohlídka školy, během které jsme viděli také kavárnu, do které nemají přístup učitelé, výtvarné dílny nebo počítačové učebny. Po malé přestávce jsme byli rozděleni do sedmi mezinárodních skupin, ve kterých jsme společně diskutovali o kladech a záporech projektu a mohli jsme navrhnout, co bychom do příštích let rádi na projektu změnili. Tyto návrhy jsme poté představili učitelům. Odpoledne se odehrálo v ryze sportovním duchu, hráli jsme fotbal, pozemní hokej a na závěr jsme jeli na kolech do vedlejšího městečka na exkurzi do větrného mlýna a výrobny tradičních dřeváků. Odpoledne jsme zakončili společnou večeří.

Přečíst celý článek


Zertifikat Deutsch

5. 6. 8

Studenti septimy - Karolína Motejlková a Jan Říha - složili úspěšně zkoušku z německého jazyka v Goethově institutu v Praze a získali Zertifikat Deutsch.

Blahopřejeme.


ECO ROCKS projekt

30. 5. 8

25.-28.10.2007 první expedice, jejíž cíl byl prozkoumat téměř nedotčené údolí řeky Blanice.

2.-4.11.2007 Expedice Vlk do Kaznějova v západních Čechách. Blízko Kaznějova leží kaolínový lom, kam jsme se také podívali. Mohli jsme se přesvědčit o tom, že ráz krajiny na tomto území byl člověkem velice změněn. Asi nejviditelnější změnou je ustupování lesů každý rok stále dál a dál kvůli rozšiřování lomu. Dále je zde také problém s prachem, který se z lomu šíří a znečišťuje ovzduší a lesy okolo. Měli jsme také možnost porovnat poničenou přírodu s téměř netknutým protozoickým údolím řeky Střely, které jsme prošli. Vyskytuje se zde jeden častý problém ochránci přírody údolí prohlásili za oblast, na které se nesmí dále stavět, ale bohužel to neplatí pro stavby již existující. Nádherné břehy Střely tedy „hyzdí" nespočet chatek a víkendových obyvatel v nich.

Přečíst celý článek


Ohlédnutí: Expedice Delta Dunaje 2007

22. 5. 8

V pátek 29.června dopoledne se celá expedice do tajů rumunské přírody sešla na autobusovém nádraží v Praze-Florenc. V tu dobu jsme na sebe koukali a odhadovali osobnosti ostatních, i když nám bylo jasné, že ty skutečné poznáme až během následujících sedmnácti dnů. Stáli jsme tedy tam, ve skupinkách, které se vzájemně neznaly, a čekali, až dorazí autobus směr Brno. V půl desáté jsme již měli zavazadla hozena v útrobách autobusu a vyráželi na Moravu. Cesta se sluchátky v uších a při sledování filmu utekla rychle. Ani jsme se nenadáli a žlutý autobus nás vyložil na hlavním nádraží v neznámém městě, my se přemístili šalinou na místo o něco vzdálenější a razili na nákup posledních potravin doma. Potom už nezbývalo nic jiného než výběr moskytiéry, pláštěnky a repelentu, který působí, a mohli jsme pomalu nasedat do autobusu, který nás měl doprovázet na cestě do divočiny...

Přečíst celý článek


Rozmarné léto

13. 5. 8

V úterý 6. května zahráli studenti různých tříd v KD Dobříš divadelní představení Rozmarné léto. Pustit se do Vančurova textu vyžadovalo určitou dávku odvahy, ale nakonec se herci poprali jak s přechodníky, tak s archaizmy nejrůznějšího druhu.

V hlavní roli Antonína Důry svým výkonem všechny zaujal Dan Rys ze septimy, který zdatně plaval v Orši, kouřil doutníky a neváhal obelstít manželku Kateřinu smočením oděvu svého i kouzelnice Anny. V alternaci jsme mohli vidět Tondu Machače z prvního ročníku, který si vychutnal zejména scénu s přišíváním ucha, zvládl to bravurně, ze všech stran. Hovory líté vybroušenosti Antonín na plovárně vedl s majorem Hugem (Tomáš Straka) a kanovníkem Rochem (Oskar Hollmann a David Uher). Tomáš zaujal publikum obrovskou schopností improvizace, svými šermířskými střehy a bitkou s kouzelníkem Arnoštem, kterého skvěle zahrál Marcel Mojžíš. Oskar přesvědčil diváka dokonale o svých prožitcích bolesti při scéně s uchem. Že by to sám zažil? David zazpíval latinské citáty a poztrácel mnoho nemravných obrázků.

Přečíst celý článek


První místo v Pythagoriádě

8. 5. 8 V okresním kole Pythagoriády se žák primy David Kamberský umístil na vynikajícím prvním místě. Letos se okresního kola této matematické soutěže zúčastnilo v kategorii 6. třída 44 žáků. David získal za vyřešené úlohy 13 bodů, úspěšnými řešiteli se stali ještě 4 žáci.

3. místo v okrese (softbal dívek)

5. 5. 8

30.4.08 se v Příbrami uskutečnily středoškolské hry v softbale dívek. Naši školu reprezentovaly: Lenka Holcová, Petra Kozohorská, Klára Rampová, Tereza Mlýnková, Lenka Myslivečková, Zuzana Vonková, Kim Hofmanová, Nicol Čermáková, Bára Fiřtová a Vanda Venclíková.Naše družstvo podalo velice dobrý výkon a bylo poraženo jen "profesionálkami" ze Sedlčan a z Gymnázia v Příbrami. Koneční třetí místo je velkým úspěchem a už se těšíme na příští ročník.


2. místo ve volejbalovém turnaji

24. 4. 8

17. dubna 2008 se v Příbrami konal turnaj základních škol ve volejbale. Turnaje se zúčastnika děvčata z kvarty: Petra Kopalová, Helena Pytelová, Dominica Jandová, Magda Pogranová, Kateřina Petrželová a Karolína Hejrová.

Děvčata se přes počáteční obavy  pustila do boje s týmy ve skupině. V pěti zápasech si 4 vítězstvími a jednou prohrou připsaly prvenství ve skupině.

Následné finále s 1. ZŠ Příbram (sportovní volejbalová škola) nakonec po těsném boji prohrály. Tím vybojovaly 2. místo. Poslední podobný úspěch se podařil děvčatů z našeho gymnázia před šesti lety.

Přes značnou nevýhodu, kterou proti všem přítomným týmům měly - možnost trénovat ve vlastní tělocvičně - děvčata ukázala svůj um a nasazení.

Přečíst celý článek


Druhé místo v Matematickém klokanu

20. 4. 8

David Kamberský a Kateřina Kratochvílová (oba prima) získali se shodným bodovým ziskem 99 bodů druhé místo v soutěži Matematický klokan 2008.

Mezinárodní soutěž Matematický klokan vznikla kolem roku 1980 v Austrálii. Dnes se již této soutěže účastní jen v Evropě na tři miliony soutěžících ze 30 zemí. Soutěží se ve všech krajích v jednom termínu, takže žáci a studenti absolvují školní, oblastní, republikové a vlastně i mezinárodní kolo ve své lavici.

Naši studenti se ve své kategorii Benjamín (určena pro primu a sekundu, 6. a 7. ročník) umístili v okrese Příbram na druhém místě. Soutěže se v našem okrese zúčastnilo 899 žáků základních a středních škol. Naši reprezentanti byli nejvýše umístěnými studenty 6. ročníků/ primy.


Holandští studenti na dobříšském gymnáziu

14. 4. 8

V prvním dubnovém týdnu se na Gymnáziu K.Čapka v Dobříši uskutečnila již tradiční výměna mezi našimi studenty a studenty holandské střední školy v Geldropu.

Pro všechny byl připraven pestrý program, museli jsme však také vytvořit společné práce, a to v angličtině. Pracovali jsme na dvou tématech. První téma mělo označení Stop násilí (zde jsme se zaměřili na holocaust a perzekuce v době komunismu), druhým tématem byl volný čas. Tyto práce jsme nejen vytvořili, ale také představili spolužákům, profesorům a rodičům na závěrečné konferenci, opět v angličtině.

Také další program byl přizpůsoben uvedeným pracím. Navštívili jsme Terezín, památník Vojna u Příbrami či Muzeum komunismu v Praze, prohlédli jsme si dobříšskou zámeckou zahradu, Svatou Horu v Příbrami a zastavili se v Mělníku u soutoku Labe a Vltavy. Prohlídku histirického jádra Prahy jsme zakončili exkurzí v pivovaru Staropramen na Smíchově, aby naši hosté poznali také něco z tradiční české výroby. Přes nabitý program nám zbyl čas i na vlastní zábavu, při které se rozvíjelo naše přátelství.

Přečíst celý článek


Loving life as a Mustang

10. 4. 8

From a Czech village to Monterey Trail, Marek Slavik's a big hit

By Joe Davidson - jdavidson@sacbee.com, Published 12:00 am PDT Tuesday, April 8, 2008

At some point, coaches dream it.

What if … the unexpected happens, and out of the blue a great athlete walks into the program? No fanfare or competition for his services, just somebody no one knew about who can really play.

But it was no dream for Kingsley Claudy, boys volleyball coach at Monterey Trail High School. Last fall, one of the school's top players, Johnathan Nguyen, sprinted up to the coach and said in so many words a volleyball star had arrived, special delivery from the Czech Republic. Name of Marek Slavik. Mad skills.

Claudy asked Slavik, a 6-foot-4 exchange student from the village of Rosovice, to hit a few volleyballs. The 18-year-old obliterated them as onlookers ducked for cover.

Přečíst celý článek


Maturitní písemná práce z českého jazyka a literatury

8. 4. 8

Studenti 4. ročníku a oktávy si v úterý 8. dubna 2008 vylosovali tato téma:

  1. Kdyby mi jen oči pro pláč zbyly, já se tam vrátím, já se tam i poslepu vrátím - František Halas
    (umělecký popis místa, kde mám své kořeny)
  2. Štěstí je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš - Michal Horáček
    (úvaha o hodnotách v životě člověka)
  3. Člověk musí hodně procestovat, aby poznal všechnu krásu, kterou mu svět poskytuje
    (cestopisná črta)
  4. Abych byl in
    (fejeton)

***


Okresní kolo zeměpisné olympiády

28. 3. 8 Naše studentky se 19.3.2008 zúčastnily okresního kola olympiády v zeměpise. V kategorii B se na pěkném třetím místě umístila studentka sekundy Anna Štětinová, stejné místo v kategorii D vybojovala Viktorie Mertová ze sexty.
Jako cenu získala děvčata poukázku na nákup knih v hodnotě 100 Kč. Obě studentky tyto poukázky věnovaly škole. Děkujeme.

Human rights day

19. 3. 8

Studenti Gymnázia Karla Čapka byli pozváni na unikátní seminář HUMAN RIGHTS DAY (Dne lidských práv), který proběhl v úterý 18.3. 2008 v hlavním zasedacím sále Krajského úřadu Středočeského kraje v Praze. Tento seminář pořádalo Velvyslanectví Jihoafrické republiky.

Tento seminář se věnoval problematice lidských práv ve světě a celý probíhal v angličtině. Celkem se tu sešlo na 12 delegací po 3-4 studentech ze středních škol z celé České republiky. Každá škola připravila svou prezentaci na libovolné téma k problematice lidských práv.

Naši školu reprezentovala trojice studentů ze septimy – Kristýna Konířová, Ruth Gassauer a Jan Říha.

Hlavní oficiální část semináře tvořilo vystoupení velvyslankyně Jihoafrické republiky paní Nomsa Dube , která vysvětlila ve svém poutavém projevu vznik Jihoafrického dne lidských práv (21.3.), který připomíná masakr v Sharpeville v JAR v roce 1960, při kterém zemřeli desítky nevinných lidí.Dále se oficiální části účastnili zástupci OSN a UNICEF v ČR.

Přečíst celý článek


Návštěva z Irska na GKČD

17. 3. 8

„We got a great welcome in gymnázium in Dobříš. The students´ English is excellent and shows the wonderful work of their teachers. We came as strangers and went back as friends."

Těmito slovy se s námi rozloučili pan Emiel Heynen a jeho manželka Monica, kteří ve čtvrtek 13. března při své soukromé cestě po střední Evropě navštívili také Dobříš.

Emiel Heynen je profesorem na Ramsgrange Community School v irském městě New Ross. S touto školou, která  je jedním z 26 evropských partnerů našeho gymnázia,  spolupracujeme již několik let  v rámci projektu EUTH.

Přečíst celý článek


Dutch Guests at GKČD (Návštěva z Holandska)

12. 3. 8

Dutch Guests at GKČD

Last month our school was visited by a delegation from a Dutch town of Mierlo. (Mierlo has been the twinning town of Dobříš for sixteen years. Three years ago it became a part of Geldrop where our partner school, Strabrecht College, is located.)

  As usual, our guests also took part in lessons of English. They discussed various topics with our students – from simple „introduce yourself" (in prima) to more difficult questions concerning the environment, „sea danger" for the Netherlands and future professions of students (in septima).  

At each visit they appreciate warm welcome both from the teachers and the students „It is very nice to come to your school, see students recognizing us and greeting with a smile. We are always happy to accept your invitation."  

Přečíst celý článek


První místo v Olympiádě z českého jazyka

11. 3. 8

Naše studentka Magda Pogranová z kvarty obsadila 5. března 2008 v okresním kole Olympiády v českém jazyce (kategorie 1) báječné první místo. Gratulujeme a přikládáme diplom.


Tradiční akademie Gymnázia

7. 3. 8

[Dobříšské listy, únor 2008]

V pátek 4. ledna 2008 proběhla v dobříšské sokolovně již 17. Akademie Gymnázia Karla Čapka. Pořadatelé - studenti septimy a 3. ročníku − vybrali pro letošní roktéma animované filmy − odtud název Animakademie.Třídy si připravily svá krátká představení ve formě slideshow a poté přišly na řadu scénky − prima nechala Homera Simpsona vyhodit do povětří celý Springfield a přilehlé státy, sekunda zahrála a zazpívala večerníček, tercie zarecitovala báseň a kvarta zanimovala populárníhoSuperMaria. Na pódium se dostaly zpívající pohádkové postavičky v podání kvinty či sextánský opus o Šípové Růžence. Nechyběli ani Šmoulové (1. ročník) či Pat a Mat (druháci). Celé dopoledne svižně odplulo a velkou zásluhuna tom mají nejen účinkující třídy, ale i pořadatelé ze septimy a 3. ročníku. Tento rok nás čeká akademie ještě jedna − 18. Vánoční akademie totiž proběhne již v tradičním termínu − poslední školní den roku 2008.


Významné životní jubileum

7. 3. 8

[Dobříšské listy, březen 2008]

Významné životní jubileum oslavil v pátek 22. 2. 2008 na dobříšském gymnáziu jeho dlouholetý ředitel pan profesor Miroslav Olič – velká osobnost našeho města, moudrý a skromný člověk.Gratulovat a vyjádřit úctu přišlo panu profesorovi mnoho kolegů pedagogů v čele se současnou ředitelkou Gymnázia K. Čapka Mgr. Zdeňkou Cimickou, řada jeho bývalých studentů, přátel a kamarádů. Bylo to krásné setkání, na které se nezapomíná. Vážený pane profesore Oliči, přejeme Vám i do dalších let hodně štěstí, zdraví a životní energie, které máte stále na rozdávání...

Redakce DL


Z TISKU: Debatní soutěž dobříšského gymnázia

15. 2. 8

[Periskop Příbram, 15.2.2008]

Gymnázium Karla Čapka v Dobříši uspořádalo pro své studenty koncem ledna v kulturním středisku novou soutěž. Tentokrát se třídy neutkávaly ve sportovních disciplínách, ale střetly se v umění debatovat.

V diskuzním souboji, který navrhli vyučující českého jazyka, se postupně vystřídaly všechny třídy. V prvním kole debatovala tříčlenná družstva o tématech předem vylosovaných. Řešila například otázku, zda je euroamerická společnost vyspělejší než zbytek světa, nebo jestli současný člověk rezignoval na harmonii ducha a těla. Cílem bylo naplnit některé z kompetencí, které by měl student gymnázia ovládat.

Aktéři se naučili vyhledat vhodné informace k zadanému tématu, dohodnout se ve skupině o strategii argumentace, zvládat emoce, vyjadřovat se kultivovaně, neskákat protivníkům do řeči, naslouchat jiným názorům apod.

Přečíst celý článek


Konverzační soutěž v německém jazyce

14. 2. 8

Studenti našeho gymnázia se zúčastnili ve středu 13. února 2008 okresního kola konverzační soutěže v němčině.

Na ISŠ Příbram získala Karolína Motejlková (septima) 2. místo, Jan Říha (septima) místo 4. 


Z TISKU: Studenti se střetli v umění debatovat

9. 2. 8

Dobříš/ Gymnázium Karla Čapka v Dobříši uspořádalo na konci ledna pro své studenty novou soutěž. Tentokrát se třídy neutkávaly ve sportovních disciplínách, ale střetly se v umění debatovat. Diskuzní souboj, který navrhli vyučující českého jazyka, proběhl v kulturním domě, kde se postupně vystřídaly všechny třídy.

V prvním kole debatovala tříčlenná družstva o tématech předem vylosovaných. Řešila například otázku, zda je euroamerická společnost vyspělejší než zbytek světa nebo téma, jestli současný člověk rezignoval na harmonii ducha a těla.

Cílem bylo naplnit některé z kompetencí, které by měl student gymnázia ovládat. Aktéři se naučili vyhledat vhodné informace k zadanému tématu, dohodnout se ve skupině o strategii argumentace, zvládat emoce, vyjadřovat se kultivovaně, neskákat protivníkům do řeči, naslouchat jiným názorům apod. Jak se jim to podařilo, hodnotila porota skládající se ze všech studentů i profesorů v publiku.  

Přečíst celý článek


Výsledky sportovního dne nižšího gymnázia 30.1.2008

2. 2. 8

Přehazovaná
sekunda – prima 2:0
kvarta – tercie 2:0

Volejbal
kvarta – tercie 2:0

Košíková
sekunda – prima 22:18
kvarta – tercie 20:10

Florbal
sekunda – prima 3:2
kvarta – tercie 4:5

Pořadí
1. místo tercie
2. místo kvarta
3. místo sekunda
4. místo prima


Debatní duel na dobříšském gymnáziu

30. 1. 8

Ve středu 30. ledna uspořádalo Gymnázium Karla Čapka v Dobříši pro své studenty novou soutěž. Tentokrát se třídy neutkávaly ve sportovních disciplínách, ale střetly se v umění debatovat.

Diskuzní souboj, který navrhli vyučující českého jazyka, proběhl v kulturním domě, kde se postupně vystřídaly všechny třídy. V prvním kole debatovala tříčlenná družstva o tématech předem vylosovaných. Řešila například otázku, zda je euroamerická společnost vyspělejší než zbytek světa, nebo téma, jestli současný člověk rezignoval na harmonii ducha a těla. Cílem bylo naplnit některé z kompetencí, které by měl student gymnázia ovládat. Aktéři se naučili vyhledat vhodné informace k zadanému tématu, dohodnout se ve skupině o strategii argumentace, zvládat emoce, vyjadřovat se kultivovaně, neskákat protivníkům do řeči, naslouchat jiným názorům apod. Jak se jim to podařilo, hodnotila porota skládající se ze všech studentů i profesorů v publiku.

Přečíst celý článek


Ekorocks - Hodnotící zpráva o expedici Kamzík

17. 1. 8

Naší první poznávací expedici v rámci projektu Ecorocks jsme absolvovali v termínu 25.10 – 28.10.2007. Konečný počet členů expedice byl 13, z toho bylo 10 studentů Gymnázia Karla Čapka Dobříš.

Sraz byl stanoven na čtvrtek 25.10. v 8.00 z náměstí na Dobříši .Vzhledem k tomu, že se jednalo o cestu poměrně náročnou v dost zajímavém počasí, panovala u vedení expedice velká obava s odjezdu, ale kupodivu se dostavili na místo odjezdu skoro VŠICHNI účastníci..Pouze dva opozdilci prohlásili, že přijedou až večer..A tato perfektní organizovaná spolupráce fungovala naprosto ukázkově po celou dobu akce, čímž bych chtěl touto cestou všem ještě jednou poděkovat za přístup a spolehlivost.

Následoval odjezd do Prahy a posléze přesun autobusem do města Prachatice. A v tomto okamžiku jsme oficiálně odstartovali expedici s pracovním názvem Kamzík.

Přečíst celý článek


Povánoční akademie

5. 1. 8

V pátek 4. ledna 2008 proběhla v dobříšské sokolovně již 17. Akademie Gymnázia Karla Čapka. Pořadatelé - studenti septimy a 3. ročníku - vybrali pro letošní rok téma animované filmy - odtud název Animakademie.

Třídy si připravily svá krátká představení ve formě slideshow a poté přišly na řadu scénky - prima nechala Homera Simpsona vyhodit do povětří celý Springfield a přilehlé státy, sekunda zahrála a zazpívala večerníček, tercie zarecitovala báseň a kvarta zanimovala populárního SuperMaria.

Na pódium se dostaly zpívající pohádkové postavičky v podání kvinty či sextánský opus o Sněhurce. Nechyběli ani Šmoulové (1. ročník) či Pat a Mat (druháci).

Celé dopoledne svižně odplulo a velkou zásluhu na tom mají nejen účinkující třídy, ale i pořadatelé ze septimy a 3. ročníku.

Přečíst celý článek